Снимка: БГНЕС
fallback

Лидерът на БСП Корнелия Нинова получи папката за съставяне на правителство от президента Румен Радев на рождения си ден.

Веднага след влизането на срещата с представителите на левицата държавният глава поднесе букет с червени рози на Нинова.

Oще по темата
Тя пък от своя страна извади от чантата си кутия с бонбони.

"Почерпете се за  мое здраве и за общо здраве", обърна се Нинова към Радев.

Въпреки че влезе усмихната на "Дондуков" 2 соцлидерката призна, че напълно осъзнава ситуацията в която се намира страната и отговорността на БСП като получава кризисния мандат.

Държавният глава избра левицата сред пет парламентарни формации.

На заседание тази седмица левицата ще решава от кои формации и по какви теми ще търси подкрепа за формиране на правителство.

За последните близо две години БСП получава четвърти шанс да състави кабинет - в различни парламенти, все с третия мандат.

През май 2021 година левицата взе и веднага върна последния мандат, което сложи край на 45-ото Народно събрание. Ситуацията се повтори и в 46-ия парламент, когато БСП взе и след десет дни върна на президента третия мандат, без да излъчва премиер. Така се случи и през юли миналата година, след като кабинетът на Кирил Петков беше свален с вот на недоверие и се провалиха първите два опита за съставяне на кабинет.

Левицата получи третия мандат, но не събра подкрепа и след 10 дни върна празна папката на президента, с което беше сложен край и на 47-ото Народно събрание.

За момента повечето формации в настоящия парламент са скептични за формирането на правителство с мандата на БСП и в 48-ото Народно събрание. Ако и последният опит се провали, президентът ще трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи дата за нови парламентарни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Анонимен

преди 1 година

Като влюбени гълъбчета, двама готови да предадат родината си пред погледите на Ботев и Левски. :)

73

Да

преди 1 година

Се намаже със свинска мас

72

Анонимен

преди 1 година

Незнам защо правите от етикет,че си разменят неща лицемерие. Реално това е уважение към избирателите на БСП, а не точно към Корнелия.

fallback