Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Когато Планът беше изготвян, ситуацията беше различна. В момента трябва да отчетем и войната в Украйна, търсенето на електрическа енергия. Това заяви пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски по повод постигнатото в енергийната комисия партийно съгласие по текст на решение, с което задължават Министерския съвет да преразгледа Плана за възстановяване и устойчивост в частта му, засягаща енергетиката.

Oще по темата
Винаги сме настоявали да се възползваме от това което имаме и те да продължат да работя на максимална мощност. МС ще трябва да предоговаря тези 40% ограничение в капацитета на въглищните централи, каза депутатът.

По думите на Рибарски предоговарянето с ЕК на Плана означава спирането му и започване на разговори, за да се постигне евентуално компромис и от двете страни.

"Всички други съседни държави са заложили да затварят мощности, ние нямахме такова задължение. Ние разчитахме на това, че по един естествен път тези мощности ще намалят своето производство, но в момента ситуацията не е такава", заяви Рибарски.

Според него периодът, в който тази енергия ще е необходима, е необозрим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 1 година

Поправка - 15 октомври 2021, а не 25 октомври 2021.

15

Анонимен

преди 1 година

Планът за възстановяване и устойчивост беше представен на ЕК на 25 октомври 2021 година от второто служебно правителство на Стефан Янев. Това е преработен вариант на много лошо направения план от ГЕРБ, чието правителство управляваше до 12 май 2021 година. ГЕРБ имаха много време да направят този план и трябваше те да го предадат на ЕК, но предпочетоха да поставят следващите в цайтнот, за да ги оплюват. Кирил Петков стана премиер два месеца след предаването на плана.

14

Анонимен

преди 1 година

Този план беше изготвен от ГЕРБ, а после трябваше да се променя набързо от служебните правителства, защото изпускахме сроковете, а плана беше некадърно направен. Не помня ПП, ДБ, ИТН и БСП дали също правиха промени във вече изготвения преди тях план.

fallback