Снимка: БГНЕС

Утре и вдругиден се очакват частични доставки на дефицитните антибиотици. България може да покрива нуждите на населението с антибиотици и друг вид фармацевтични продукти. Това заяви съветникът на здравния министър Аркади Шарков пред bTV за липсващите медикаменти в аптечната мрежа.

До края на седмицата ще има нови доставки на лекарства, успокои Аркади Шарков.

По думите му, ако аптеката продава лекарства без рецепти, то сигналите трябва да се изпращат към Министерство на здравеопазването и към Изпълнителната агенция по лекарствата. Продаването на антибиотик без рецепта е противозаконно, посочи Шарков.

Още по темата
Съветникът на здравния министър добави, че продаването на лекарства без рецепта е проблем от години, а факторите за това били много.

Шарков увери, че в следващите месеци хората ще имат достъп до лекарствата, от които имат нужда.

Той допълни, че когато лекарството е предписано от лекар, фармацевтът следва да изпише това, което е предписал лекарят. Проверки има за презапасяването на лекарства, но ако има някой, който наблюдава подобен тип казуси, да информира Министерство на здравеопазването, призова Аркади Шарков.

За хората, които използват медикамент за диабетици тип-2 за отслабване, Аркади Шарков ги призова да се съобразят с дефицитите на лекарства в аптечната мрежа и да взимат лекарства само тогава, когато е необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase