Снимка: БГНЕС

Народните представители ще разгледат редица законопроекти на пленарното заседание днес, но освен тях ще разгледат и доклад за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков, предава БГНЕС.

На 23 ноември 2022 г. депутатите създадоха временна комисия по темата "Джемкорп", това обаче стана след дълъг спор между народни представители на ГЕРБ и "Продължаваме промяната". 

През изминалата година комисията проведе няколко заседания, в които трябваше да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства около подписването на меморандума, като по време на заседанията се стигаше до спорове на висок тон между депутатите. 

На изслушване бяха повикани няколко души - съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, началникът на политическия кабинет на бившият министър-председателя Кирил Петков - Лена Бориславова, както и бившият енергиен министър Александър Николов.

 Единственият, който се яви, за да бъде изслушан беше бившият енергиен министър Александър Николов.

Днес в комисията за контрол над службите ще бъде изслушан Христо Грозев. Предложението обявеният за издирване от Русия разследващ журналист да говори пред депутатите е на "Демократична България".  Той е приел поканата и днес ще бъде изслушан онлайн. 

На уебсайта на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация се посочва, че той е "издирван по член от Наказателния кодекс". Случаят предизвика реакции в парламента, изпълнителната власт също реагира. Външното ни министерство извика руския посланик Елеонора Митрофанова за обяснение, която заяви, че няма заплаха за живота на българина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase