Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие на първо четене предложението на ДПС за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Поправките предвиждат да се допълни понятието "действителен стаж", като то вече ще означава действително прослуженото време по трудово или служебно правоотношение, времето, през което лицето е работило по друго правоотношение или е било задължително осигурено за инвалидност, старост и смърт, както и времето, през което човек е подлежал на задължително осигуряване за своя сметка и внесъл дължимите осигурителни вноски.

"Безспорно е, че редовната наборна военна служба не създава трудово правоотношение, но тя е била законово задължение за всички, подлежащи на наборна служба. Затова обяснението, че тя не може да се зачита за действителен стаж е лишено от правно основание", посочват депутатите от ДПС в мотивите си.

Те напомнят, че времето на наборната служа се признава за стаж при пенсиониране при останалите случаи, което е неравнопоставеност за една група от хора.

Ще се признава за трудов стаж и времето, през което хората, които са били репресирани, са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери, места за задържане, както и времето, през което тези хора не са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase