Снимка: БГНЕС

"Не е въпросът в самата декларация на ПП, а в принципа, който се предлага като потенциално решение за изпълнение на втория мандат. Принципът на сформиране на мнозинство, което да подкрепи правителство, и който чрез вид споразумение ще гарантира, че партиите, които създават това мнозинство, носят своята отговорност. Това не го виждаме към момента и това е дефицитът. Зад тази декларация прозира потенциално правителство на малцинството, което не е ясно на какви ситуационни мнозинства ще трябва да отговаря в даден момент. Това е, което ние критикуваме като подход, надяваме се търсенето на решение да ги преодолее".

Това заяви пред БНР лидерът на "Български възход" Стефан Янев и съобщи, че утре, 5-и януари, от БВ ще вземат решение дали да подкрепят декларацията на ПП.

"Потенциалното решение за съставяне на правителство с третия мандат е въпрос на много компромиси. Въпросът е да е в полза на българските граждани", каза Янев и обясни, че биха подкрепили кабинет с формула, която ясно очертава мнозинство и с коалиционно споразумение, което да предполага предвидимост и носене на отговорност:

"Бихме го подкрепили и без наше персонално участие, няма значение коя партия ще го получи. На България ѝ е нужно правителство, важно е да има някой, който предлага решение и носи отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase