Снимка: БГНЕС
fallback

Днес посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова бе извикана в Министерството на външните работи. Срещата проведе заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, съобщиха от МВнР.

По време на срещата българската страна повдигна въпроса за решението на Руската федерация да обяви за издирване българския гражданин Христо Грозев.

Oще по темата
Заместник-министър Коджабашев изрази официално протест срещу това решение. Изтъкнато бе, че България не е била информирана по официален път за него и настоява да разбере какви са основанията за това в срочен порядък.

Посланик Митрофанова индикира, че относно конкретните основания би следвало да се отправи запитване до компетентните органи на Руската федерация.

Изрично бе отбелязано, че възприемаме решението за обявяване за издирване на Христо Грозев като насочено срещу свободата на словото и медиите, както и като опит за сплашване на български гражданин.

По време на срещата от българска страна бе отбелязано и че на фона на включването на България в списъка на т.нар. „неприятелски държави“ на Руската федерация, решението за обявяване за издирване на г-н Грозев допълнително подкопава и без това намиращите се в една от най-ниските си фази двустранни отношения, и то не по българска вина. Акцентирано бе и върху силния отзвук в Република България на случая, което е знак чувствителността на обществото към нарушаването на основни права на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Да уточним

преди 1 година

До Анонимен 22: Кирил Петков изгони 70 (седемдесет) руски дипломати и сътрудници в посолството и консулствата на РФ. Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно неприемливо и по начина, по който е взето, и по съдържанието в него, заяви тогава Корнелия Нинова. Тя е категорична, че решението е взето еднолично от премиера Кирил Петков.

20

Какъв журналист?

преди 1 година

И каква свобода на словото? През юли руската ФСБ заяви, че Христо Грозев е участвал в осуетена операция на Главното управление на разузнаването (ГУР) на украинското министерство на отбраната за отвличане на бойни самолети на руските въздушно-космически сили. Според ведомството Грозев чрез своя координатор е намерил две куриерки. Те се срещнали на гарата в Липецк с куриер, който донесъл авансово плащане от 4000 долара за руския пилот, който уж се е съгласил на отвличането.

19

Анонимен

преди 1 година

Про100Кире подкопа намиращите се в една от най-ниските си фази двустранни отношения като изгони десетки руски дипломати. Дали си мислите, че Русия е забравила и няма тъпкано да ни го върне?

fallback