Снимка: БГНЕС

"Неведнъж призовах народните представители, включително и от трибуната на НС, за разум и отговорна позиция по темата. За съжаление, войнолюбците в НС взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ.

Но в днешната изключително крехка политическа ситуация и междуинституционално равновесие, всяка институция в своето действие и всяка партия в своето говорене, трябва стриктно да се придържат към закона. Така, както правя и аз". По този начин президентът Румен Радев коментира критиките на БСП и "Възраждане", че днес в Държавен вестник е обнародван указът за изпращане на военна помощ за Украйна.

Още по темата
"Съгласната нормативна уредба налагането на вето не може да променя текстове по вече сключен международен договор. Тоест - ветото е абсолютно безпредметно", обясни държавният глава.

"Знаете в какви срокове работи КС. След ратифисация на международен договор е невъзможно. Тоест, КС категорично няма за какво да се произнесе. Но докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е абсолютно безнадеждна кауза и няма да има никакъв ефект, както и ветото, министерството на отбратата свърши нейната работа. То ревизира наложения от парламента договор с Украйна. Така че, тази алинея, срещу която протестира г-жа Нинова, разбира се, с основание, отпада от договора. Това е съгласувано с украинската страна. То ще бъде внесено като вариант веднага след нова година в НС."

"Надявам се госпожа Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която промяна никое правителство няма да може само да взима решение за военна помощ за Украйна, а това ще става само с акциите на парламента", допълни Радев.

"Категорично това МС няма да дава самолети, зенитно-ракетни комплексни и танкове, които по някакъв начин може да накърнят нашите военни способности", увери той и добави, че процесите за заместваща техника са много сложни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase