Снимка: БГНЕС
fallback

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс. Това стана с гласовете на 125 депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС.

В подкрепа на ветото бяха народните представители от ПП, ДБ, "Български възход".

В мотивите си държавният глава посочи, че поправките не гарантират равенството на избирателите пред закона, тайната на техния вот и оптималното организиране на изборния процес зад граница.

Миналата седмица Комисията по правни въпроси отхвърли президентското вето с крехко мнозинство от 12 срещу 11 гласа.

Изборният кодекс бе приет в началото на декември след дълги заседания и оспорван дебат. Връщането на хартиената бюлетина и в секциите с над 300 избиратели беше една от най-конфликтните промени.

Милен Матеев от ПП посочи, че ще настъпи хаос при общото броене на бюлетините.

"Връщаме се към времената на стотици хиляди невалидни бюлетини и сгрешени протоколи. Това са аргументи, които сме излагали и сега те са се превърнали в мотиви за връщането на Изборния кодекс. Ветото на президента трябва да сметне като червена лапа", коментира той.

Според него в кодекса са направени радикални промени като целта е те да обслужат тези, които са ги приели при предстоящите избори. Александър Николов от „Български възход“ коментира, че се създават предпоставки за нарушения на тайната на вота. "Ще видим недействителни бюлетини, проблеми протоколи с огромни аритметични грешки", предупреди той.

Кристиан Вигенин от БСП настоя, че всеки един граждани трябва да може да гласува. "Трябва да има и доверие в изборния процес, гражданите трябва да имат сигурност, че изборите са честни", посочи социалистът.

Според него ветото е политически акт и този път юридическият екип се е затруднил да го мотивира.

Вигенин настоя, че трябва да се реши и въпросът с избирателните списъци, защото начинът, по който се съставят буди съмнения за нередности. "С машините въведохме образователен ценз макар и индиректно", коментира още той.

Асен Василев от ПП предупреди, че няма видеонаблюдение на целия изборен ден, за да се види дали има нарушения.

Атанас Славов от ДБ каза, че десните ще атакуват пред КС промените в Изборния кодекс като ще търсят подкрепата на други парламентарни групи.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС посочи, че избирателната активност е паднала заради машинното гласуване.

"На нас ни трябва избирателна активност над 50%, за да има легитимна власт", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

ПП депутат

преди 1 година

Кире, верно ли че на първото заседание на следващия парламент сме щели да стоим на балкона?

54

Анонимен

преди 1 година

Интересно как онези граждани, които имат нужда от хартиена бюлетина, за да гласуват, ще могат да се возят коректно в столичният градски транспорт, където от нова година освен 100% електронен билет или карта ще трябва и да се валидират задължително

53

Мошеници от ПП и ДБ

преди 1 година

Язък за кодовете Кире, сега Прокопиев ще ви дърпа ушите - доста е инвестирал в кодове и машини!

fallback