Снимка: БГНЕС

"Законодателството винаги следва живота като създаване на система от норми, винаги решава определени житейски проблеми. Така може да живеем в цивилизовано общество. Но понякога то не може да осъществява тази своя регулаторна функция, защото ако се създават все нови закони, които не се спазват, то тогава ефектът е никакъв". Такова мнение изрази пред БНТ преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров.

По думите му, мотивите на ветото на президента Румен Радев срещу промените в Изборния кодекс са слаби, най-слабите от 30 години насам и вътрешно си противоречат.

Още по темата

"Какво ще стане, ако един гласува на машина, а останалите - на хартия - ще се освети вота. А какво ще стане, ако всички гласуват на машина и тя се повреди и последният гласува на хартия - пак вотът му ще бъде осветен. Винаги има такъв вариант да се стигне до осветляването на вота на един или друг човек. Затова членовете на СИК гласуват последни и така могат да запазят тайната на вота в такива казуси", коментира той.

Според проф. Пламен Киров допълнителни споразумения за предоставяне на военна помощ на Украйна не трябва да бъдат сключвани само по волята на правителството, а трябва да минават за ратификация и през Народното събрание.

Той допълни, че списъкът с въоръжение, който предоставяме, е редно да бъде публичен, а не секретен и даде пример с въоръжението, което други държави предоставят на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase