Снимка: Bulgaria ON AIR

България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. За това усилено работи финансовото министерство. Първите стъпки в тази посока вече започнаха. Народното събрание разглежда 4 законопроекта, които трябва да бъдат приети преди тази дата, а Министерството на финансите е подписало споразумение за произвеждането на пробни евромонети.

Доверието в българското общество относно европейската валута обаче остава ниско. Това показва проучване на "Алфа Рисърч", направено по поръчка на Министерството на финансите.

Половината от българите не одобряват въвеждането на еврото, като 27% са категорично против. За въвеждането му са една трета от пълнолетните. При бизнеса данните са коренно различни - две трети подкрепят влизането на България в еврозоната.

"В българското общество съществуват притеснения, страхове и слаба информираност, което води до доста сериозна поляризация", каза Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Анализът на данните сочи, че анкетираните се разделят на две социални групи спрямо нагласите си.

"Хората които нито са ползвали досега евро, нито смятат, че ще се адаптират лесно, са съсредоточени най-вече в малките селища - възрастни хора с ниско образование", добави Боряна Димитрова.

Подкрепящите въвеждането на еврото са хората с високо образование, социален статус и доходи, живеещи в по-големите градове, които виждат и най-добри дългосрочни перспективи пред себе си и страната след влизането ни еврозоната.

"Аз самият съм живеещ в София, високообразован скептик за влизането сега в момента в еврозоната и просто изглежда грозно и неправилно да се прави опит да дефинираш противниците на една идея като незнаещи и неразбиращи", смята икономистът Стоян Панчев.

Сред най-големите притеснения на българите при въвеждане на еврото са ръстът на цените на стоките, риск от измами и спекула, както и увеличаването на инфлацията. Според икономистите страховете на гражданите имат своите основания.

"Дългосрочната допълнителна инфлация е свързана с преминаването от валутния борд към евро, което дава допълнителен тласък на паричното предлагане и в дългосрочен план води до по-високи цени, наблюдава се в страните с най-висока инфлация в Европа", добави икономистът пред Bulgaria ON AIR.

И гражданите, и бизнесът най-често търсят отговор на това кой ще следи за измами и как ще бъдат санкционирани тези, които злоупотребяват. Отговорът на всички тези въпроси ще дават кампании, които ще разработи Министерството на финансите заедно с кметовете на общини.

Министерството на финансите разработва сайт с информация относно въвеждането на еврото в България. Планира се и създаването на безплатна телефонна линия за всякакви въпроси, свързани с влизането в еврозоната.

Целевата дата за влизане на България в еврозоната е 1 януари 2024 г. А от 1 януари 2023 г. в еврозоната влиза Хърватия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase