Снимка: БГНЕС

Третият мандат си е политически мандат, която и партия да го получи. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „120 минути“ на бТВ. Тя добави, че не вярва, че третият мандат е равноотдалечен от всички политически сили.

Ние не правим правителство с технически характер, както правят, например, в Италия, където доста често имат такива политически кризи, коментира Йотова.

По думите ѝ носителят на третия мандат може да предложи много широк състав на кабинет, но отговорността се носи от мандатоносителя. Много трябва да се внимава, когато се вземе решението дали да се подкрепи, или да не се подкрепя, смята вицепрезидентът.

Тя добави, че ще има по-ясна представа какви са шансовете за третия мандат, когато види какво ще предложат от „Продължаваме Промяната“, каква ще е формулата, как ще протече разговорът в Народното събрание – предварително и по време на самото гласуване на правителството. Смятам, че в този ден много неща ще бъдат ясни и дали въобще има шанс в рамките на този парламент да има редовен кабинет, добави тя.

Илияна Йотова коментира, че няма очаквания за гласуването на мандата на „Продължаваме Промяната“.

„Даже се чудя защо един човек като номинирания за министър-председател, много уважаваният от мен академик, се съгласи да бъде лице на този втори мандат. И някак си виждам от изявленията му през последните дни – няма особен ентусиазъм, няма особена амбиция, даже разочарование сякаш и предварително загубена битка – това разчитам в посланията“, коментира Йотова.

Вицепрезидентът коментира, че е била изненадана от гласуването на първия мандат в пленарната зала.

Гласуването беше повече от дефинитивно. Това гласуване показа, че можеш да направиш една интересна формула, да извадиш отпред едно ново лице, безспорно много уважаван човек, да направиш доста екзотичен кандидат екип за бъдещи министри и въпреки това всяка една политическа сила да гласува така, както беше решила предварително. И две години след протестите отново получихме доказателство, че няма да бъде лесно на ГЕРБ да излезе от изолацията, заяви Йотова.

„Ние все още се надяваме, че все пак ще има поне опит за съставяне на правителство с втория мандат на „Промяната“, добави тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase