Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Отново спор в парламента заради военната помощ, която ще дадем на Украйна. Депутатите ратифицираха окончателно споразумението за изпращането на въоръжение, техника и боеприпаси.

Категорично против се обявиха от БСП и "Възраждане".

От БСП настояха при промени на вида на предоставянето оръжие, това да става отново с ратификация на НС.

Според Комисията по отбраната обаче това предложение противоречи на Правилника за дейността на НС и не бива да се обсъжда. Това провокира социалиста Борислав Гуцанов да обвини мнозинството в НС, че налага цензура в парламента и оставя в ръцете само на Министерски съвет такова важно решение като изпращане на оръжие.

Кристиан Вигенин пък поиска списъкът с оръжията да бъде публичен.

"Няма причина тези списъци с оръжие да бъдат засекретени. Точно 25 народни представители са си направили труда да разберат какво точно въоръжение изпращаме сега като натиснат копчето. Не ви ли е неудобно от избирателите, защо неглижираме толкова сериозен въпрос", обърна се той към депутатите.

Според него България може да покаже своята солидарност със засилена хуманитарна помощ и възстановяване на инфраструктурата.

"Ние считаме, че предоставянето на военна помощ ни въвлича във войната, а и защо останалите страни, които подпомагат Украйна дават гласност на помощта, а ние го крием не само от българските граждани, но и от самите себе си, защото на закрито заседание може Министерски съвет да реши да изпрати нови оръжия без санкция на парламента. Защо се отказваме от наши конституционни правомощия, малко от малко самоуважение да имаме", настоя той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ обаче му отговори, че няма държава, в която публично да се обсъждат такива въпроси.

"Чуждите разузнавания знаят повече от нас. Аз се доверявам на нашите служби и не искам да знам какво е оръжието", каза той.

"Според Вас, след като и руската страна знае, нека да публикуваме списъци и да се знае какво предоставяме", обърна се към него Вигенин.

Левият Румен Гечев попита защо българският парламент е единственият на страна от НАТО, който не е обсъждал списъка на оръжията, след като останалите дори ги публикуват.

Военният министър Димитър Стоянов обясни, че списъкът е част от доклад, който съдържа цялата информация за българското въоръжение и заради това документът е класифициран.

Делян Добрев от ГЕРБ посочи, че това което ще дадем е за 20 милиона лева, а износът на оръжие от България за една година е за 6 милиарда.

"Продали сме за 5 милиарда от началото на войната на Полша. Списъкът е таен, защото ни е срам от това колко малко даваме и да не се излагаме пред чужденците", скочи той.

Николай Дренчев от "Възраждане" посочи, че нашата армия е без оръжия.

"Евроатлантичекото мнозинство ще подпише един празен чак, позволявайки на МО да опразни до дупка складовете, изпращайки на фронтове в Украйна всичко, което му бъде поискано. Може да е тайна за депутатите, но посланика на Украйна знае какво иска, поиска си го и ще го получи", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback