Снимка: архив, БГНЕС

Като шанс за излизане от политическата криза, което е предпоставка за преодоляване на всички останали кризи, определи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ кабинета на Николай Габровски.

„Трябва да дадем шанс на правителството на Габровски да предложи стратегия за решаване на кризите. Днешното решение е съдбоносно и се намираме в критична точка.

Днес е исторически ден за България. Днешното историческо решение ще бъде съдбоносно за нас и за бъдещето на държавата ни. Основната характеристика на днешното време е криза – войната, икономическата криза, липсата на План за възстановяване и оперативни програми са предпоставки за съставяне на редовен кабинет и това изисква държавническо поведение и партийни компромиси. Днес можем да изберем редовно правителство с общи приоритетите и да решаваме кризите“, каза той.

„Отговорността пред държавата ни задължава да осигурим решение на кризите и проблемите на хората, което се оказва нелека задача за партиите като цяло. Единственият плюс на ГЕРБ е, че дава възможност и свобода на една част от елита на страната да предлага политики, но не потърси подкрепа. С излъчването на кандидата за премиер даде заявка за експертност и професионализъм, но не потърси диалог. ГЕРБ показа, че не може да надскочи себе си и няма ресурс за търсене и намиране на широка подкрепа на политики в името на хората за бъдещето на страната. Най-лесно е ДПС да каже „не“ на правителство на Габровски при тази липса на диалог и с мандата на ГЕРБ, но това означава предсрочни избори, които биха възпроизвели сегашната структура в НС и така завъртаме рулетката на избори, излагайки на риск стабилността на държавата . Докога?“, коментира Карадайъ.

„От ДПС смятаме, че нямаме право на това. Партията ни винаги е била отговорна пред бъдещето на народ, нация и държава и това изисква и своите компромиси и ние искаме да дадем шанс кризите да бъдат решени“, обобщи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase