Снимка: БГНЕС

От 1 януари догодина "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" трябва да прехвърлят икономическата си дейност, приходите и данъците в България. Ако компанията не го направи, държавата има достатъчно механизми, за да защити интересите си. Имаме такова разбирателство. Ако не си изпълнят ангажиментите, държавата има варианти как да постъпи. Това увери служебният министър на икономиката Никола Стоянов в ефира на Би ти ви.

За нас това е недопустимо - рафинерията да е тук, в България, а печалбите да остават в други държави, каза още Стоянов. Той очаква „Лукойл“ да преведе 100 милиона лева на бюджета до края на годината. Държавата има много инструменти, с които да постъпи към компания, която не е лоялна. Не знам защо правителствата преди нас не са го направили, добави Стоянов.

Отстъпката от 25 стотинки на литър бензин при зареждане на бензиностанция е зле планирана мярка и е по-скоро лобистка, отколкото социална, защото с нея от нашите средства и данъци се финансира „Лукойл“. Тази мярка позволява, дори и при по-високи цени на бензина, да няма спад в купуването, смята Стоянов. Но хората са свикнали с тази отстъпка, затова служебното правителство я е удължило.

Министърът не даде категоричен отговор ще продължи ли да действа мярката и след 1 януари 2023 година. В момента служебният кабинет работи по пакет от мерки, които да компенсират гражданите и бизнеса. Ще се помага за намаляване на консумацията на електроенергия, за използване на възобновяеми източници и така хората, които получават месечно възнаграждение под 1000 лв. ще имат възможност за финансова помощ, разясни идеята икономическият министър. Той обясни, че ще се мисли не толкова за помагане през горивата, защото подобни уязвими групи едва ли имат и автомобили. Може да има ваучери за пътуване с градски транспорт, например. Планира се мерките да влязат в сила още от 1 януари 2023 година.

Служебното правителство ще поиска от Народното събрание да гласува компенсации за бизнеса, ако цените на газа надхвърлят 200 лв. /MWh. Към момента цените са понижени и очаквам през декември да е около 145 лв./MWh, каза министърът. Очаквам, че няма да се наложи да даваме компенсации, но е важно компаниите да са сигурни, затова ще предложим на депутатите да гласуват такива, ако цените надхвърлят 200 лева, уточни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase