Снимка: БГНЕС

"Екипът е почти напълно готов и то с хора, които смятам, че до един са високи професионалисти с добри имена. Със сигурност ще предложим кабинет и когато всички видят, че имената са отдалечени от партийното говорене, се надявам да има малко разум и да се реализира първият мандат", заяви кандидат-премиерът, излъчен от ГЕРБ-СДС, професор Николай Габровски пред БНТ.

Габровски каза, че имената в проектокабинета му не са консултирани с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

"Питам се понякога защо се съгласих. Ситуацията не е лесна. България в момента е в беда. Всички сме свидетели на един и същи цикъл от изборите. Повтаря се една и съща грешка и е наивно да се очакват различни резултати. Отново сме в навечерието на нови извънредни парламентарни избори, които вероятно ще доведат до още избори. Преодоляването на този проблем е необходимо и трябва да се търси различен подход", каза още той.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ не отрече, че може да е и отново кандидат, ако се стигне до трети мандат.

"Това не зависи от мен, а от решение на политическите сили. Ако се стигне до такава ситуация, трябва да имам пълна свобода за хората, с които да се обградя. Това беше първоначалното условие сега и никога не бих се съгласил на друго", катеторичен е той.

Още по темата
Проф. Габровски се надява да не влиза трайно в политиката. Според него страната ни не е само на кръстопът, а на ръба на някаква пропаст. "Получихме шамар с Шенген. На път сме да провалим с влизането в Еврозоната, ако тези проблеми не бъдат решени, след година няма също няма да бъдат", смята той.

По думите му шансът за съставяне на правителство с втория и третия мандат е много по-малък от кабинет с първия.

"Когато се случи някаква беда или инцидент, има хора, които стоят отстрани и гледат, има и такива, които се опитват да окажат помощ. В този случай прецених, че може би е редно да направя тази крачка - да изляза от зоната си на комфорт и своето русло и да се опитам да променя малко хода на тези събития", подчерта Габровски.

Според него няма невинност в тази ситуация, а една от основните причини е липсата на диалог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase