Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Парламентът обсъжда на първо четене промени в антикорупционното законодателство, внесени от ПП и от служебното правителство.
 
ПП предлага разделяне на дейността по противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси от дейността по отнемане на незаконно придобитото имущество. От политическата сила настояват да се създаде самостоятелна Комисия за противодействие на корупцията като колективен орган, състоящ се от председател и четирима членове, избирани от Народното събрание, а действащата КПКОНПИ се трансформира в Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество.

ПП иска също така да се резследва и президента, защото в момента той е изключен от обхвата на законодателството.

Според мотивите на предложения от Министерския съвет законопроект основна цел на промените е създаването на ефективен орган за борба с корупцията, който да съсредоточи в себе си само онези правомощия, които пряко засягат превенцията и противодействието на корупционните престъпления. В него трябва да се концентрират анализаторски, оперативен и разследващ потенциал.  Със  законопроекта се предлага тези функции да се слеят в една нова Комисия за противодействие на корупцията.

Предлага се новата антикорупционна комисия да има разследващи функции и да може да обжалва пред съд отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство по изпратени от нея преписки. Комисията ще е петчленна. Предлага се съставът да е: двама членове, избирани от Народното събрание; един, назначаван от президента и по един, избиран от общите събрания на двете върховни съдилища - съответно ВКС и ВАС. Председателят ще е на ротационен принцип с мандат от по една година, всеки член ще е председател. Общият мандат на Комисията е 5 години, без право на повторен.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков коментира, че двата законопроекта си приличат по това, че се предвижда комисията да има разследващи правомощия и че може да оспори решението на прокуратурата, ако откаже да разследва. Според него двата проекта могат да се обединят.

„За да функционира тази Комисия трябва да се концентрира върху по-тесен кръг лица. Това, което се случи през последните години трябва да ни е за урок, неефективен е този механичен сбор от различни наказателни производства“, каза Зарков.

„Предлагаме да няма един председател за целия период, защото това означава, че на практика той изземва основните функции и заради това предлагаме ротационен принцип за председател“, обясни още той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че това е един от най-важните законопроекти и е задължително условие за повишаване на доверието към България във връзка с приемането ни в Шенген и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Предлагаме всички членове да се избират от НС, председателят да е с пет години мандат избран при много по-високи критерии от останалите членове. Никой не е над закона и главният прокурор, президентът трябва да е в неговия обхват, а в в проекта на МС президентът не е включен“, каза Петков.

"Корупцията се вижда навсякъде, по пътищата, които са строени с по-малко материали, дори пред НС, където за ремонт на паветата са дадени хиляди левове, а те изглеждат по-зле от преди ремонта, когато малките земеделци не могат да свързват двата края, когато опасни язовири не се ремонтират, а милиони левове потъват“, коментира той.
 
Според Асен Василев можем да да се престорим, че в България проблем няма, но има и всички го виждат.

„И точно заради тези проблеми над 800 000 българи избраха да живеят в чужбина, а не в България“, отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Ппп

преди 1 година

До 19. Ти понеже бъкаш от мозък и си много умен и аз да ти кажа. Ей така да си знаеш и да станеш още по-умен. Манипулациите с машините не се правят в тъмни стаички-прав си. Те се правят в едни светли стаи от хора, които чакат като лешояди края на изборния ден. Тогава с няколко клавиша и пароли вършат цялата далавера и то с голям успех и малко усилия. Този грабеж с хартиени бюлетини би се получил много по-трудно, от много секции и много хора с голям риск. Хайде да помислиш, ако можеш разбира се.

51

Аноним

преди 1 година

52 А ТИ СИ ПЛАТЕН ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НА *** И *** ВСИЧКО ПОТРОШИХА В ДЪРЖАВАТА ВИЖДА СЕ ЧЕ СИ БЕЗДЕЛНИК И ЗА БЕЗПЛАТНА БИРИЧКА СРАМИШ ДЪРЖАВАТА В КОЯТО ЖИВЕЕШ

50

Анонимен

преди 1 година

СТИГА ВЕЧЕ герб(МЕСИ) и дпс ни управяха.

fallback