Снимка: архив, БГНЕС

Остават по-малко от два дни, докато европейските ни партньори ще гласуват присъединяването ни към Шенген, а можеше вече да сме в Шенген. Започва обратното броене с нашата способност, тук, като политическа класа, всички ние да създаваме истинска стойност и смисъл за тези, които са ни изпратили тук. Това заяви Даниел Лорер в декларацията от името на ПГ на ПП.

Още по темата
Според него България отново има своя шанс да завърши пълната си евроинтеграция с приемането ни в Шенген.

„За България е важно да стане част от Шенген, но след заявките на няколко държави сякаш се изненадваме от чутото и си избирахме точно какво да чуем от тяхното послание. Те ни казаха ясно, че сме изпълните техническите изискания, но имаме проблем с корупцията и с върховенството на закона“.

„Ние побързахме да се разсърдим и забравихме за изкуството на дипломацията, а не можеш да се сърдиш на някой, че не ти вярва,  доверие с гради с години. Миналата седмица гласувахме хартиена бюлетина, чието ръчно броене компрометира изборите. В деня на приемането на Изборния кодекс дойде и последното „Не“ от Нидерландия“, каза Лорер.

„Въпреки това от ПП призоваваме всички вас, всички ние депутатите и институции да действаме за интереса на България заедно. Сега е моментът, нека да оползотворим тези последни дни, а не да влизаме в нападателен режим. От ПП, водени от увереност, че България има не само право, но и огромен потенциал като водеща роля в ЕС призоваваме партньорите ни в ЕС да оценят усилията ни при опазване на външната граница на ЕС, изразяваме своята признателност към професионализма на всички институции, които работиха за Шенген – МВР, Гранична полиция, МВнР, консулите, дипломатическите представителства, МП“, добави той.

ПП настояват Съветът на ЕС да приеме единодушно решение за присъединяването ни към Шенген.

„И се обръщаме за пореден път към съвестта на депутатите - нека здравето на държавността да е наш приоритет, да работим за приемането на антикорупционното законодателство“, обобщи той.

Председателят на НС Вежди Рашидов коментира, че от две години ние сами се самобичуваме по въпроса за корупцията и върховенството на закона.

„Така че малко е късно за това нещо, аз усещам, че те избягват с нас да говорят. Аз смятам, че България не заслужава унижението, но самите ние сме достатъчно виновни да популяризираме и да пълним мониторинга с нашите глупости. От сутрин до вечер по медиите тече убийство, катастрофи, заловени мигранти. Преди няколко години трябваше да се обединим и да работим за това заедно, сега е късно и аз го усещам от Европа, може би следващия влак. Поизгубихме шанса, защото закъсняхме“, призна той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase