Снимка: БГНЕС

"Положението пак е: "Каква я мислехме, каква стана". Пак я мислеха някаква ГЕРБ, БСП, ДПС, но накрая каква стана... Тук битката е кой контролира процеса и броенето. Разбираемо е да има възможност за избор, всеки, който да има право на глас, сам да реши дали да гласува с хартия или с машина. Но трябваше да се засили контрола, така че да няма съмнение, че може да бъде контролиран вотът на суверена. След агресивната съпротива срещу въвеждането на хартиената бюлетина остава съмнението за манипулация при електронното гласуване", коментира лидерът на "Българска прогресивна линия" Красимир Янков в студиото на "Денят ON AIR".

Той беше категоричен, че проблемът не е в начина на гласуване, а в гарантирането на прозрачността при отчитането на вота.

"Въпросът е в опростения протокол при преброяването, да няма задрасквания, да има контрол на самата машина чрез отрязъка - това, което машината изважда на хартия, за да покаже на избирателя. Въпросът е защо в прeдишините избори позицията на "Продължаваме промяната" и ДБ беше да не може да се преброява този отрязък, т.нар. разписка", посочи Янков пред Bulgaria ON AIR.

Политикът призова за международни наблюдатели, които да следят за законността на резултатите при предстоящите избори. Той коментира и защо "Българска прогресивна линия" не се включи в кръглата маса на бивши членове на БСП.

"Политиците на прехода, които носят вина за действията и бездействията си, трябва да отстъпят. Тези, които се събраха на кръглата маса, олицетворяват точно това. Голяма част от тях бяха част от изпълнителната власт и всеки един от тях черта бъдещето на България. Малко объркано е. Виждам желание да се сложи етикет на ново ляво, обединение на лявото. За да може да претендира политически проект, че е в лявото пространство, е изключително важна хигиената в пътя, по който върви от създаването си", заяви Янков.

Политикът очерта разликата между неговата партия и новия политически проект: "Ние не искаме да бъдем част от разцепването на БСП. Затова с група съмишленице се опитваме да разширим нашето влияние в лявото, от което отстъпи БСП".

Една от идеите, които "Българска прогресивна линия" иска да постигне, е преразпределение на печалбата в реалната икономика.

"Свръхпечалбите да бъдат разпределени сред тези, които са причина за тях - това са работниците. Няма класово осъзнаване и класово разделение, има хора на свободните професии, на които трябва да се подаде ръка. В момента в НС има миш-маш, няма ляво, няма дясно", добави Янков.

Коментари Напиши коментар