Снимка: БГНЕС

Оставянето на България извън Шенген не е в интерес на Европейския съюз и не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателства пред сигурността и тежката икономическа криза в Европа. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте.

По време на разговора държавният глава припомни, че Европейската комисия многократно е потвърдила готовността на България да се присъедини към Шенген и страната ни очаква подкрепа от всички свои партньори в ЕС. Последната проверка на охраната на външните европейски граници от мисията на Европейската комисия, която се състоя през октомври т.г. по покана на България, също потвърди готовността на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство, като подкрепа беше изразена и от Европейския парламент.

България очаква институциите на ЕС и страните-членки да се ръководят от установените критерии за членство в Шенген, а не от други съображения, призова още президентът Румен Радев. Това съобщиха от пресцентъра на президентството.

Коментари Напиши коментар

22

SDI

преди 1 месец

Според мен решението е ясно - не задържаме и не регистрираме у нас нито един емигрант, те и без това не искат да стоят в България. Като ги хванат после на Запад да правят с тях каквото искат, но след като не са регистрирани у нас няма как да ни ги върнат. Тогава тези, които ни блокират може и да размислят евентуално.

21

баба мара

преди 1 месец

пускаите мигрантите свободно към зап европа меркел ги покани сега да сеоправят както могат ердоган прибира парите от ес и ги пуска ние философствамеза шенген

20

Анонимен

преди 1 месец

Благодарение на Радев и неговите творения минахме на синьо сирене и моцарела които се оказаха по-евтини от родния кашкавал и сирене, а и по качествени!