Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите събраха кворум за днешното редовно заседание, веднага последва и предложение за разглеждане на декларация на „Продължаваме промяната” за внасяне на нов бюджет, предаде репортер на БГНЕС.

Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП, обясни, че вчера са провели председателски съвет и са се разбрали да разгледат декларацията им за нов държавен бюджет за 2023 г.

"Има много ясно заложено в Закона за публичните финанси, че правителството внася бюджет до 31 октомври. Това не е само право, но и задължение и то следва да бъде изпълнено. Няма никой над закона и те важат за всички", каза той.

Делян Добрев от ГЕРБ пък направи обратно предложение: "Безсмислено е да губим времето на НС с декларация, която вчера разглеждахме с часове".

Лидерът на левицата Корнелия Нинова се намеси и посочи: "Ние подкрепяме предложението на ПП декларацията да влезе в дневния ред. Въпросът е много политически, икономически и социален. Ние смятаме, че служебният кабинет трябва да внесе бюджет за 2023 г.".

Последва гласуване, на което предложението беше прието със 113 гласа "за", 104 "против" и 0 "въздържали се".

Междувременно депутатите излязоха в 20-минутна почивка заради искане на ПГ на "Продължаваме промяната" служебният премиер Гълъб Донев и служебният министър на финансите Росица Велкова да присъстват на заседанието на парламента, докато се разглежда Закона за бюджета.

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 1 месец

Какъв удължен бюджет? Това НС е редно след като изпълни всички евроатлантически и противобългарски поръчки най-накрая да почне да си върши и задълженията. Едно от тях е да приеме бюджет за следващата година. Не да ми удължава разни стари, още повече при наличието на такива големи икономически промени и инфлация! В нормалния свят за липса на работа се уволнява! Тия лентяи да си ходят, щом няма да работят!

3

Анонимен

преди 1 месец

Новина е, че са се събрали присъстващи депутати на работа!?

2

Майора

преди 1 месец

Стига Гюров с уж вашата загриженост за бюджета! Та видяхме миналата година колко врем се мотаехте о как приехте бюджет с големи разходи!Стига стози популизъм , за нищо не ставате от Партията на провалите!