Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите събраха кворум за днешното редовно заседание, веднага последва и предложение за разглеждане на декларация на „Продължаваме промяната” за внасяне на нов бюджет, предаде репортер на БГНЕС.

Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП, обясни, че вчера са провели председателски съвет и са се разбрали да разгледат декларацията им за нов държавен бюджет за 2023 г.

"Има много ясно заложено в Закона за публичните финанси, че правителството внася бюджет до 31 октомври. Това не е само право, но и задължение и то следва да бъде изпълнено. Няма никой над закона и те важат за всички", каза той.

Делян Добрев от ГЕРБ пък направи обратно предложение: "Безсмислено е да губим времето на НС с декларация, която вчера разглеждахме с часове".

Лидерът на левицата Корнелия Нинова се намеси и посочи: "Ние подкрепяме предложението на ПП декларацията да влезе в дневния ред. Въпросът е много политически, икономически и социален. Ние смятаме, че служебният кабинет трябва да внесе бюджет за 2023 г.".

Последва гласуване, на което предложението беше прието със 113 гласа "за", 104 "против" и 0 "въздържали се".

Междувременно депутатите излязоха в 20-минутна почивка заради искане на ПГ на "Продължаваме промяната" служебният премиер Гълъб Донев и служебният министър на финансите Росица Велкова да присъстват на заседанието на парламента, докато се разглежда Закона за бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase