Снимка: архив, БГНЕС

България все още има шанс да бъде приета в Шенген до края на годината. Необходими са обаче усилия от страна на всички политически сили в страната. Около това становище се обединиха пред БНТ евродепутатите от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП - Петър Витанов и от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

Още по темата
Според Новаков причината все още да не сме в Шенген е желанието на нидерланския премиер Марк Рюте да остане на власт още един мандат, отказвайки да се противопостави на екстремистките партии в своята страна. Новаков призова да се спре с коментарите, че не сме готови за Шенген, защото според него това не отговаря на реалността, а пречи на усилията за присъединяването ни.

"Трябва да се обединим всички политици около една централна задача, около 1-2 идеала и като го изпълним, защото това рано или късно ще се случи, всеки един българин, понеже е бил съпричастен, да се почувства малко по-горд, с малко повече самочувствие и да си изправи малко гребена. Защото това е нихилизъм в чиста форма – всички коментари, че не заслужаваме Шенген, и еврозоната не заслужаваме, и най-добре и от ЕС да ни изкарат. Накрая ще започнем да симпатизираме на нидерландците за това, че са ни казали да не влезем в Шенген. Така че ние, вътре, трябва да си напишем домашното. Всички ние, политиците, да кажем, че това е национален идеал и всички трябва да работим за това. През годините за тази цел да допринесли много хора, включително Бойко Борисов и Корнелия Нинова", заяви Новаков.

По думите на Новаков правителството "Петков" е имало историческия шанс да вкара страната ни в Шенгенското пространство, но го е пропуснал и сега това наваксване трябва да се компенсира.

Според Петър Витанов каквото е трябвало да направи България на ниво европейски институции, е направено. Оттук нататък са нужни усилия от страна на лидерите на всички политически партии и на правителството.

"Ако някой си мисли, че тук, на границата, е по-тежко, отколкото на Лесбос или Лампедуза, се лъже. Трябва да има още по-висока степен на европейска солидарност и интеграция, при положение, че на 250 км от границата ни се води война, а мигрантския натиск се увеличава. Имаме 2 седмици. Всяка една политическа партия може да работи, като впрегне своите контакти и усилия. Ето, Рюте е в добри отношения с Кирил Петков, значи "Продължаваме промяната" трябва да се включи, в Австрия канцлерът е от ЕНП, ГЕРБ могат да използват контактите си, социалистите работим с Швеция", изтъкна той.
 

Коментари Напиши коментар