Общ преглед
Десетки граждани се събраха пред Парламента, за да протестират срещу промените в Изборния кодекс, които връщат хартиената бюлетина.

Протестът е организиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", след като Правна комисия заседаваше над 18 часа, включително и през нощта, за да гласува връщането на хартиената бюлетина.

На протеста присъстват и представители на "Ние идваме!", "Боец", "Спаси София" и др.

Протестиращите блокираха движението пред Народното събрание. Има и засилено полицейско присъствие.

Тук сме, за да защитим правото си на честни избори. Право, което "хартиената коалиция" се опитва да ни отнеме през последните дни, каза пред протестиращите Надежда Йорданова от "Демократична България". Според нея връщането на хартиената бюлетина ще "опропасти изборите".

"Когато Бойко Борисов говори за машините, той забравя, че той ги е поръчал. Българският Мадуро е Борисов", каза пред протестиращите съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

Протестиращите граждани скандират "мафията вън" и споделят, че хартиената бюлетина ще върне контролирания вот.

Липсата на кворум едва не провали днешното пленарно заседание, парламентът започна работа при третата регистрация, а поводът бяха промените в Изборния кодекс. БТА припомня, че правната комисия към парламента подкрепи на второ четене промяната за смесено гласуване – чрез хартиена бюлетина и машина. Както и да са необходими 100 заявления за откриване на секция за гласуване в чужбина, а не както досега – 40. Комисията прие предложението на „Възраждане“ да се промени структурата на ЦИК, която да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в парламента и да бъде в състав от 25 души.  

"Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) предупредиха "БСП за България", че няма да влизат в коалиционни преговори с тях, ако подкрепят в зала промените в Изборния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар