Снимка: БГНЕС
fallback

ПП и ДБ призоваха БСП да оттегли проекта си за промени в Изборния кодекс, който е подкрепен от ГЕРБ и ДПС. Двете политически сили предлагат с поправките дасе заеме временна парламентарна комисия, за да има сериозен диалог.

„МС на партия ГЕРБ избра и гласува тези машини, не Мадуро, а Борисов избра тези машини, ЦИК с председател от квотата на ГЕРБ ги избра. Няма да коментирам чувалите с лъжи, които чухме тази сутрин“, отговори на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Ние през цялото време искаме да говорим за бюджета, за реалните проблеми на хората, а ГЕРБ, БСП и ДПС избраха да отворят Изборния кодекс. Защо имат фискация към него, това ли е най-важното за хората?“, риторично попита той.
„Те искат да върнат измамите с хартиените бюлетините, да затворят Обществения съвет към ЦИК, защото ги критикува, искат да затруднят българите в чужбина. Държим да се оттегли този проект, ако хартиената бюлетина изтегли своите предложения,още днес ще влезем в зала“, каза Петков.

Лидерът на ДБ Христо Иванов декларира, че ПП и ДБ са готови да водят сериозен разговор.
Според него става въпрос за две много важни ценности - едната е доверието в изборния процес, което беше взривено и доверието в това НС да се прави нормално законодателство.

„Възстановяването може да стане само през диалог, а не някаква раздумка, за която ни призовават да се съберем преди второ четене, това не може да е разговор. Сериозен диалог може да започне при едно условие и то е да си изтеглят проекта, за да започнем начисто при запазване на машинното отчитане на гласовете, защото това е много важно като основа на доверие“, каза той.

Иванов съобщи,че още днес предложението за създаването на временна комисия ще бъде внесено и следващата сряда депутатите от ПП и ДБ ще влязат в пленарната зала, за да го гласуват. Предложението е комисията да работи един месец, за да има структуриран процес на разговор.

„А не да сме параванче. Ние параванче няма да бъдем“, зарече се той.

„И всеки да си отговори на въпроса може ли да се промени за една нощ на една седянка и това нещо предизвика взрив. Ако целта е да разговаряме и да търсим решение, това е процесът – комисията“, коментира Иванов.

Кирил Петков призова ГЕРБ, ДПС и БСП, ако наистина уважават избирателите си да подкрепят създаването на комисията.

„Това, което те предложиха са среднощни комисии на крак, на парче, ако наистина уважават своите избиратели, да подкрепя тази комисия, която трябва да работи един месец и да минем точка по точка, а не през нощта. Разбираме, че нямаме бюджет, но няма да стоим просто настрана, докато някои си приема изменения и залага възможност за злоупотреби между 2 и 4 ч през нощта. Комисия или всичко друго е поредният театър, поредните фалшификации, изтеглянето на тези среднощни безумия дава рестарта на този процес“, посочи той.

Христо Иванов добави, че десните са влизали с хартиена бюлетина в НС и няма проблем в това отношение.

„Въпросът кой ще влезе и кой не не е важен, въпросът е правота на честен вот на избирателите. Не ние отворихме Изборния кодекс и сега се опитваме да върнем процеса в някакви релси ,в които да има доверие, не някакви лидерски раздумки на крак нещо да се разберем. Има сериозен структуриран процес и ние го предлагаме и ще се върнем в зала за да видим дали искат това“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

148

Хари

преди 1 година

ДБ не са в позиция да поставят ултиматуми.

147

Поп Ганчо

преди 1 година

Тези тримата от снимката са най-големите *** на България. Липсват още двама - Гнома и Прокопиев. Ако има Господ, то нека ги накаже добре!!! Анатема!!!

146

истина

преди 1 година

Демокрацията е право на избор ако искам ще гласувам с хартиена ако искам с машина

fallback