—нимка: Ѕ√Ќ≈—

ѕѕ и ƒЅ призоваха Ѕ—ѕ да оттегли проекта си за промени в »зборни€ кодекс, който е подкрепен от √≈–Ѕ и ƒѕ—. ƒвете политически сили предлагат с поправките дасе заеме временна парламентарна комиси€, за да има сериозен диалог.

„ћ— на парти€ √≈–Ѕ избра и гласува тези машини, не ћадуро, а Ѕорисов избра тези машини, ÷»  с председател от квотата на √≈–Ѕ ги избра. Ќ€ма да коментирам чувалите с лъжи, които чухме тази сутрин“, отговори на критиките на лидера на √≈–Ѕ Ѕойко Ѕорисов съпредседател€т на ѕѕ  ирил ѕетков.

„Ќие през ц€лото време искаме да говорим за бюджета, за реалните проблеми на хората, а √≈–Ѕ, Ѕ—ѕ и ƒѕ— избраха да отвор€т »зборни€ кодекс. «ащо имат фискаци€ към него, това ли е най-важното за хората?“, риторично попита той.
„“е искат да върнат измамите с хартиените бюлетините, да затвор€т ќбществени€ съвет към ÷» , защото ги критикува, искат да затрудн€т българите в чужбина. ƒържим да се оттегли този проект, ако хартиената бюлетина изтегли своите предложени€,още днес ще влезем в зала“, каза ѕетков.

Ћидерът на ƒЅ ’ристо »ванов декларира, че ѕѕ и ƒЅ са готови да вод€т сериозен разговор.
—поред него става въпрос за две много важни ценности - едната е доверието в изборни€ процес, което беше взривено и доверието в това Ќ— да се прави нормално законодателство.

„¬ъзстанов€ването може да стане само през диалог, а не н€каква раздумка, за ко€то ни призовават да се съберем преди второ четене, това не може да е разговор. —ериозен диалог може да започне при едно условие и то е да си изтегл€т проекта, за да започнем начисто при запазване на машинното отчитане на гласовете, защото това е много важно като основа на доверие“, каза той.

»ванов съобщи,че още днес предложението за създаването на временна комиси€ ще бъде внесено и следващата ср€да депутатите от ѕѕ и ƒЅ ще вл€зат в пленарната зала, за да го гласуват. ѕредложението е комиси€та да работи един месец, за да има структуриран процес на разговор.

„ј не да сме параванче. Ќие параванче н€ма да бъдем“, зарече се той.

„» всеки да си отговори на въпроса може ли да се промени за една нощ на една сед€нка и това нещо предизвика взрив. јко целта е да разговар€ме и да търсим решение, това е процесът – комиси€та“, коментира »ванов.

 ирил ѕетков призова √≈–Ѕ, ƒѕ— и Ѕ—ѕ, ако наистина уважават избирателите си да подкреп€т създаването на комиси€та.

„“ова, което те предложиха са среднощни комисии на крак, на парче, ако наистина уважават своите избиратели, да подкреп€ тази комиси€, ко€то тр€бва да работи един месец и да минем точка по точка, а не през нощта. –азбираме, че н€маме бюджет, но н€ма да стоим просто настрана, докато н€кои си приема изменени€ и залага възможност за злоупотреби между 2 и 4 ч през нощта.  омиси€ или всичко друго е поредни€т театър, поредните фалшификации, изтегл€нето на тези среднощни безуми€ дава рестарта на този процес“, посочи той.

’ристо »ванов добави, че десните са влизали с хартиена бюлетина в Ќ— и н€ма проблем в това отношение.

„¬ъпросът кой ще влезе и кой не не е важен, въпросът е правота на честен вот на избирателите. Ќе ние отворихме »зборни€ кодекс и сега се опитваме да върнем процеса в н€какви релси ,в които да има доверие, не н€какви лидерски раздумки на крак нещо да се разберем. »ма сериозен структуриран процес и ние го предлагаме и ще се върнем в зала за да видим дали искат това“, каза той.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase