Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи депутатите от ПП и ДБ като „защитници на венецуелските машини“, след като се разрази скандал за възможността да се гласува и с хартиена бюлетина. Решението за това беше прието от правната комисия през нощта и предстои поправките в Изборния кодекс да влязат за обсъждане и в пленарната зала.

"За пореден път се говори за избори и за правила, включително и от хора, които с ясно съзнание, че нарушават Конституцията и законите, които се включиха в политическия живот на страната с настроението, че всичко започва от тях. За тях е по-важна венецуелската машинация да им произведе властта, отколкото доверието на българските граждани", скочи Карадайъ.

По думите му ДПС нямаме претенциите историята да започва с тях, но от движението са последователни в политиката.

От ДПС застават зад хартиените бюлетини сега, защото имало гласуването само с машини не водело до добри резултати.

"От ДПС сме защитавали позицията да има машини по време на избори с аргументите, че имаше много недействителни гласове по време на изборите, и за минимизиране на недействителните гласове и на съмненията за субективния фактор, сме положили усилия да търсим решения в машините", обясни позицията на движението Карадайъ.

По думите му обаче най-важният резултат от вота е доверието и защитата на демокрацията.

Според него всички граждани трябва да могат да упражнят своя вот без да де притесняват дали могат да се справят с една машина или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase