Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нова тригодишна програма за дейността на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства прие правителството. Мерките по нея ще се осъществяват в периода от 2022-2024 г. Те са насочени към гарантиране на устойчивост на процеса на образователна интеграция, намаляване на неравенствата, насърчаване на мотивацията на деца и родители към образование. Предвижда се също и системна работа с родителите за привличането им като пълноценни участници в образователния процес.

Центърът ще разработва и изпълнява проекти, свързани с подпомагане на общините и социално приобщаване на децата от етническите малцинства. По програмата ще се осъществяват и дейности, свързани с мониторинг и оценка на образователната интеграция на децата и учениците.

Изпълнението на мерките по програмата е в съответствие със Стратегическата рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в Република България (2021-2030) и Националната стратегия на Република България за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021-2030).

Коментари Напиши коментар

11

До БХК-то

преди 2 месеца

Наскоро прочетох в новинарски сайт за такава 12-годишна, която не искала да остане под наблюдение в болница, макар че била бременна в 9-и месец и скочила от прозореца на 4-ия етаж на здравното заведение, за да си иде у дома. Паднала върху козирката и се отървала само със счупена ръка. Осеменителят й бил на 14 г. Как да интегрираш такова? В същия материал се съобщаваше и за 13-годишна, която вече успешно била родила дете от 15-годишен татко. Който спре тези безобразия, за него ще гласувам!

10

Ще има ефект, ако:

преди 2 месеца

Екзотичните махали за три години да престанат да правят деца. Ако някъде макар и една двойка наруши забраната, да се спрат помощите на цялата махала за три години. А що се отнася до такива образователни програми като описаната по-горе, ефектът от тях е нулев, просто има едни пари, които могат да бъдат усвоени. По-добре да насочат тези пари за стипендии на ученолюбиви ромчета, които се опитват да получат степен на образование по-висока от основно такова и имат общ успех не по нисък от (5.50).

9

няма такова нещо

преди 2 месеца

Никой не вярва на разни интеграции!Номера е да се грабнат едни парички и нищо повече!