Снимка: БГНЕС

Няколко общински организации на БСП в страната обявиха, че свалят доверието си от лидерката на партията Корнелия Нинова. Това те декларираха в позиции, приети през последните дни, информира БГНЕС.

Една от първите, свалила доверието си от соцлидерката, е общинската организация на партията в Дряново, която заедно с тази в съседна Трявна са взели решение за сваляне на доверието от Нинова, от Изпълнителното бюро на партията и за свикване на заседание на 50-ия конгрес на партията до края на тази година.

На 10 ноември общинската организация в Харманли също е гласувала решение за сваляне на доверието от Нинова и от Изпълнителното бюро. Харманлийските социалисти настояват и за по-скорошно свикване на заседание на 50-ия конгрес на БСП - още на 10 декември т.г., а не на 11 февруари 2023 г., каквото решение взе преди повече от месец НС на БСП.

Общинската организация в Кочериново на 12 ноември е взела същите решения - сваляне на политическото доверие от действащото ръководство на партията и свикване на заседание на конгреса в началото на декември, на което да бъдат направени промени в ръководството, в устава на БСП и да бъде приет Манифест, с който партията да се обърне към всички леви формации и избиратели.

Социалистите и от двете общини се обявяват за "спиране на процесите на разпад в БСП", които свързват с действията на сегашното ръководство. "Конгресът до края на 2022 г. е наложителен, защото вероятно предстоят извънредни парламентарни избори и изключително важният вот за местна власт през есента на 2023 г. За да оцелее, за да се възроди, БСП не бива повече да бъде ръководена от сегашния председател", се казва в позицията на социалистите от Кочериново.

На свой ред социалистите от Харманли посочват в позицията си, че оправданията за тежкото изборно поражение на БСП с пандемията, служебното правителство, президента Румен Радев, машинното гласуване и вътрешната опозиция "са единствено и само за запазване на ръководния пост в партията".

Техният анализ сочи, че БСП е ударила електоралното дъно заради търсенето на "врага с партиен билет", изключването на социалисти с различно мнение, силовото налагане на водачи и разместванията в изборните листи, противопоставянето на Нинова и обкръжението й на президента Радев, при положение, че той е подкрепян масово от партийните членове. Като друга причина е посочено обграждането на Нинова "със съветници, нямащи нищо с партията".

Социалистите от Кочериново пък намират като водещи за отдръпването на избирателите "липсата на морал в действията и позициите на председателя на партията и нейното обкръжение", за които свидетелствали коалицията с "десни партии и корпоративни кръгове", издигането на съпредседателя на ПП Асен Василев за премиер, думите на Нинова през юни пред БНТ: "БСП ми е втора грижа".

Габровските социалисти са решили да призоват за свикване на конгрес до края на 2022 г. До края на месеца предстоят и други събрания на организации в цялата страна, които да вземат своите решения.

Коментари Напиши коментар

18

D(u)P(i)S(e)

преди 2 месеца

Абре другарЕ от Дряново и Харманли ,вие какво постигнахте във вашите общини на изборите ?! НИЩО !!! Нула !!!! 00 ,00 Бегом марш да се запознаете с членовете на вашите партийни организации с тези на които ядете членския внос.

17

Анонимен

преди 2 месеца

Какво става тука. Социалистите живеещи непосредствено до Бузлуджа се отказват от Нинова. Те така както си се разхождат често по тези поляни да не вземат да основат нова социалдемократична партия. Тогава пустеещия паметник там вече няма да е само на Корни, а тя като вземе, не пуска.

16

Анонимен

преди 2 месеца

Аз не знам защо няма партия на ОБИКАЛЯЩИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ , като Цецка Цачева , Биков , Гърневски , Нинова , ...и подобни които : Ние сме със вас които сте на власт ....