Снимка: БГНЕС

"Всички партии, още на изборите, са декларирали какво могат и какво не могат да направят, така че не виждам смисъл да го преповтарят всеки ден. В една подобна ситуация, в която е изпаднала страната, в тази политическа криза, единственото, което може да помогне, е разумът. Разум да има правителство, да има парламент".

Това заяви пред журналисти Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ отново е на посещение в Пловдив, за да види как върви строежа на пречиствателната станция. Той поздрави гражданите на Пловдив и се похвали, че е открил стотици пречиствателни станции в България.

По думите му всеки ден в парламента се правят коалиции с огромни мнозинства по различни въпроси.

"Без нерви, без его, никакво значение няма кой мандат е. Дадох вчера формула. Не казвам, че е най-правилна или единствена, но след всички тези политически срещи, това е огромен напредък. Може да се изготви документ, гарантиран от политическите партии, от министри, които не политически лица, като служебното правителство, с кратък мандат - месец, два, три, пет,  да мине зимата. След това е ясно, че ще се отива на избори. Но трябва ли сега или след няколко месеца? Това е единственото, което ни води. Ако е сега - нищо повече от това, което сме направили сега, няма да се направи. Ако е след няколко месеца при всички случаи ще има повече полза", обясни Борисов.

Той заяви, че подобен вариант не обвързва никого с останалите, но дава решение на проблемите.

"Асен Василев поправи много бюджети. Само преди два месеца питахте ГЕРБ ще се държи ли отговорно да подкрепи бюджета на кабинета Петков. Ние не само го подкрепихме, но подкрепата за бизнеса, по искане на синдикатите и работодателите, беше предложена от нашите депутати. За един месец кое се промени, че вече бюджетът, който лично Василев е внесъл, със заместник Росица Велкова, че отново ни задавате въпроса ако не се подкрепи бюджета - катастрофа? Финансов министър, чиито бюджет не може да издържи месец, трябва ли пак да е финансов министър? Защо не е сметнат тогава този бюджет като хората? Защо не бяха направени всичките им 16 точки?", запита бившият премиер. По думите му действията на ПП са предизборни и искат да си купят гласове. 

"Имат гласовете ни да се отвори бюджет, но само при разписан документ, че само по това, което се отвори, само това ще се прави", допълни той и добави, че срещата между ДПС и ГЕРБ е минала добре и те са имали добри предложения.

"Вече всички партии се съгласиха, че левчето, за което говорех, вече е възможно", заяви Борисов и увери, че можем да очакваме отстъпката в момента, в който се приемат всички закони. "Още другата седмица може да се гласува."

"Сега съм още по-голям оптимист. Заради натиска на хората, на синдикатите, на народа, на всички, или трябва да влезем в час, или няма... какво значи "не се харесваме"? Като не се харесваме, слагаме един списък с това, което ви е важно и питате, приемаме го и се разпускаме", каза още той.

"Ние можем да подкрепим всичко в името на хората. После обаче аз не мога да обясня защо подкрепям виновниците за тези кризи да направят същите бели", отговори Борисов на въпрос дали ще подкрепи кабинет на ПП и добави, че би ги подкрепил само ако има разписан документ какво ще бъде направено от това правителство. "Тръгнат ли да правят глупости, ще бъдат свалени", закани се той. "Забелязвате ли, че не случиха на партньори - Слави Трифонов и неговите мафиоти и крадци ги напуснаха, след това ги свалиха. С Корнелия Нинова се скараха. 200 хил. избиратели си тръгнаха. Господин Петков казва с никакво участие на ГЕРБ. Тогава с ДПС, с Възраждане трябва да направят правителство. Тогава не могат изобщо да говорят за ценности на ЕС и НАТО."

На въпроса дали той ще е кандидатът на ГЕРБ за премиер Борисов отговори: "Какво да ви кажа, в друга държава това нямаше да се обсъжда. Нито има по-опитен, нито по-можещ, нито с по-голям авторитет навън, защото миграционната криза, щях да я спра веднага. Няма повече да си го причиня нито на себе си, нито на семейството си, нито на партията. Защото вие виждате - в една демократична държава излиза премиерът и казва: "Аз арестувах моя опонент", заяви лидерът на ГЕРБ и обвини журналистите, че не са повдигнали темата.

Борисов заяви, че би подкрепил предложението България да дари своите МиГ-29 на Украйна, а в замяна да получи от Нидерландия F-16. Лидерът на ГЕРБ обаче добави, че по този въпрос би се съгласил с мнението на Радев: "Той най-добре знае в какво състояние са самолетите ни, какви са новите и тези, които ще дадат, ще ни помогнат ли. Все пак ще чуем неговото мнение и ще го подкрепим. В тази сфера няма по-подготвен от него, но като рамка аз го подкрепям."

"Затопляне между мен и президента Радев няма, но той постъпва много мъдро като забавя връчването на първия мандат за съставяне на правителство", уточни Борисов.

"Имаме важна работа да помислим за държавата. Днес не искам да се вкарвам в темата за кмет на ГЕРБ. Ако имаме време до март месец ще бъдат приети всички закони. По-ефективен парламент не е имало." 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase