Снимка: архив, БГНЕС

Доставките на газ са осигурени до края на годината и то на конкуренти цени и и криза не се очаква. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов.

Още по темата
Той добави, че към края на ноември ще има информация за доставките за 2023 година.

Според него благодарение на мерките на новото ръководство на "Булгаргаз" цените са овладени.

"Април - август доставките се движат идентично с борсата, в момента купуваме газ на цена с над 60 евро отстъпка или наполовина на борсовата цена. Търговете върнаха на масата на преговорите компаниите с добра репутация и възможности и благодарение на конкуренцията, която се създаде, получаваме тези отстъпки", посочи Христов.

По думите му без тези отстъпки загубата за страна би била около 200 милиона лева.

Той обвини предишното правителство, че не е предприело стъпки за преодоляване на кризата, която се създаде в началото на годината.

"От началото на годината не са предприети никакви действия за диверсификация и замяна на руския газ и стратегическо осигуряване на доставките на газ, а е трябвало да започнат най-късно в първите три месеца на годината, а такива инициативи няма", каза министърът.

"На 16 август ръководството на "Булгаргаз" е сменено и новото заварва договорени доставки за септември и частични за октомври и доставката на танкери за втечнен газ, за които не са купени слотове и първите стъпки на служебното правителство са в посока договаряне на количества газ и осигуряване на слотове", посочи той.

Христов припомни, че новото ръководство на "Булгаргаз" смени стратегията и премина изцяло на търгове с ясни критерии за оценка на офертите, като сроковете на тези търгове са обвързани с очакванията за съставяне на редовно правителство, което да предприеме следващи мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase