Снимка: БГНЕС

Ако нямаме ясни срокове и критерии как ще завърши ремонта на жълтите павета. Догодина има местни избори и ако не се завърши той дотогава, началото за следващия кмет ще е цъкаща бомба - за 2 месеца трябва да бъде завършен.

Така регионалният министър Иван Шишков коментира проблемите с ремонта в центъра на София и крайния срок, който е през 2023 г. По Нова телевизия той напомни, че Столичната община може да поиска удължаване на срока, МРРБ щяло да откликне при такова искане, но такова все още няма.

"Като регионален министър помогнах да изберем терен, който е най-подходящ за детска болница. Другите 4 са по-неподходящи", заяви министърът. Той посочи, че теренът край банята в кв. "Овча купел", както и този в Банкя са по-малки, а другите варианти са били "скелетът да бъде продължен", или да се строи на терен в бившата правителствена болница.

Сега обаче ще има чисто нова детска болница, няма да има компромис с преустройства, надстройка или др.

"Това дава спокойствие, че в този терен може да се направи всичко необходимо, включително и хеликоптерна площадка", увери той. Шишков се е чул с кмета на "Овча купел", там има място което да стане зелена площ и да бъде дарено от Столичната община към държавата. Очаква дарението да стане факт на заседанието на общинския съвет в четвъртък и за около 2 месеца да е готово и изменение на подробния устройствен план (ПУП), за да се стигне до виза.

Министерството на здравеопазването пък трябва да направи "много хубаво задание за проектиране", защото държавата не знаела какво да си поръча, представяла лоши проекти и оттам идвал проблемът със строителството.

Ако до 2 месеца приключат с ПУП, няколко месеца ще се прави процедура за заданието и избор на проектант.  Нищо не предвещава да има провал, увери регионалният министър.

Тази седмица Шишков ще уважи блиц контрола в ресорната парламентарна комисия, за да обсъдят парите за ремонти на магистрали.

"За ремонтите нищо не сме плащали, 50% трябва да се платят след анализ на текущите ремонти, по решение на НС. Този анализ е направен, в сряда ще имаме професионален дебат в комисията", посочи той. И отбеляза, че всички ремонти са заявявани като текущи, но е имало елементи, които са ги превърнали в основни.

Министър Шишков даде пример с реконструкция на мостови съоръжения и пипане на земна основа. "Това означава, че в периода 2018-2020 г. това, което е възлагано от държавата и е функционирало, е било в нарушение на закона", предупреди министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase