Снимка: БГНЕС

Няма значение кой ще бъде председател на спортната комисия, а с какво ще се занимава тя. Това заяви служебният спортен министър Весела Лечева в предаването "Защо, господин министър?" по bTV.

"И аз бях изненадана от този развой в Народното събрание, но това, което мога да кажа като общо усещане, е, че това беше един евтин сюжет с една-единствена цел - много хора искат да станат за един ден звезди и национални герои, последством интриги. За мен няма значение кой ще бъде председател на тази комисия, а с какво ще се занимава тя. Проблемите и предизвикателствата пред българския спорт са много и ако политиците знаеха къде се намираме според европейската статистика по Барометър - ние сме на дъното на тази класация. 61% от българите отговарят на въпроса "Занимавате ли се със спорт" с "Никога". Бюджетът е много нисък - 2 евро и 50 на човек. В Дания и Холандия се отделят по 300 евро на глава от населението, за справка. Нямам приятели, може чисто във времето да се проследи какви са били взаимоотношенията ми с ДПС, едва ли някой би могъл да предположи, че мога да звънна на някого. Моите действия и позиции могат да се проследят назад във времето, имам много категорични позиции спрямо ДПС. Някои искат да станат национални герои, това е. Никога не съм знаела в кои ръце ще бъде тази комисия. Последна грижа на президентството е какъв иска да стане Радостин Василев. Ако той е лицето на българския спорт за Продължаваме промяната, мога да кажа само толкова за промяната", започна тя.

Лечева говори и за това, че все още е част от управлението на Български стрелкови съюз според Търговския регистър. "Всичко е възможно, никой не изключва нищо, България е правова държава, въпрос на факти и съдебна процедура. Бях в управлението на Български стрелкови съюз, през февруари бях избрана. След като бях назначена за служебен министър, предприех всичко необходимо, за да избегна конфликт на интереси. Оттеглила съм се от всички ръководства, в които съм била. Аз вече не съм в управителните органи на тези организации, това е въпрос на техни решения кога да свикат Общите събрания и да променят Търговския регистър. Имам своята молба и изявление в рамките на един месец да предприема всички действия да избегна конфликт на интереси. Законът изисква съвсем други мерки, когато става въпрос за българско гражданство. Български стрелкови комплекс с решението на Министерски съвет влиза в активите на Национална спортна база - тя стопанисва повече от 20 спортни бази. 3 млн. са преведени на Национална спортна база и тези средства са предназначени за ремонт на Български стрелкови комплекс. Още в началото през февруари дойдох с молба към предишното ръководство да се види и оправи състоянието на този комплекс. Мен лично могат да ме обвинят в конфликт на интереси спрямо целия български спорт. Обожавам плуването, тениса, гимнастиката, всички тези спортове, които могат да дадат възможности на хората. Никога не съм престъпвала закона. Никой още не ме е търсил, не се притеснявам".

"Исках да покажа на г-н Кирил Петков и г-н Асен Василев спорните договори. Тези договори, които касаеха като цяло общите състояния на дружествата - говорим за софтуерния продукт, но по-важното беше, че този договор и разплащането по него се беше случило на 4 август. На 4 август, когато подавам с моя заповед всички договори да бъда информирана за тях, на ръка разписани платежни органи, са преведени милион и 700 000 лв на тази фирма. Тя реши да върне тези пари, подписа анекс, когато повдигнахме темата. Всички процеси там са дигитализирани. Като активи, там е Български национален стадион, Спортпалас, Белмекен - разбирам, че този софтуерен продукт може да се оправдае, но той се занимава главно с хотелска дейност и отдаване под наем на спортните съоръжения на клубове и организации. Доста завишена е сумата за него според експерти. Не се води на тефтери, разбира се, че има дигитализирана програма. За съжаление, не откликнаха на тези молби за срещи. Техният кандидат не отговаря на това, че те искат прекратяване на порочните практики.

"Те знаците, които предлагат от нашата партия от последните 2-3 години, са много показателни, че това, което се дава като декларации, самите действия не отговарят, има голямо разминаване. Това е показателно при резултатите от изборите. Наложи се да се направи компромис при избирането на председател на Народното събрание - при декларации и твърди изявления, които после се разминават, нашите избиратели остават излъгани. Ние много твърдо и тежко заклеймавахме хартиената бюлетина, много сериозни заявки и действия, които предприемахме категорични за машинния вот. Говорихме за опасенията на нашите кметове, че машините могат да възпрепятстват нашите избиратели. Този процес не подлежи на съмнение. Друго, което прави много лошо впечатление, е, че тежките резултати от изборите, не търсим причината в нас, а в машините, опозицията и т.н. Президентът, служебното правителство, но все пак няма как - ние сме членове на най-тясното ръководство. Единствената алтернатива на ГЕРБ загуби много тежко това си качество. Аз съм изразявала много ясно позицията си спрямо ръководството. Тежките политически грешки, които ни отредиха второстепенна роля, това е най-тежкото обвинение към ръководството и Корнелия Нинова. Ние бяхме хората и партията, които искаха да управляват. Само по един начин се поема отговорност - с оставка, какво ще предприеме ръководството, това е друг въпрос. В лично качество казвам, не замесвам никого, като член на тази партия от повече от 20 години, не е без значение какво се случва в партията - тези низходящи тенденции няма как да ме оставят безучастна. Всичко е въпрос на разумно поведение и отговорност вътре в това ръководство, какви са следващите стъпки, които трябва да приеме", завърши служебният министър на спорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase