Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Ако третият мандат бъде връчен на нас, ще целим ясно поставяне на сигурността в центъра на българската политика. Сигурност, като оздравяването на политическата система чрез решаване на проблема с корупцията. Рано е да се говори за третия мандат, но той ще бъде втора възможност за реализиране на концепции, които не са могли да се случат с първия или втория мандат. Има два концептуални модела, по които могат да се развият нещата. Единият е коалиция на реванша, демоверсия на това е т.нар. хартиена коалиция, а първото издание на това гласуване беше изборът на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание. Другият вариант е около ДБ и ПП да се сформира управление, бих го нарекъл коалиция на компромиса, защото ще трябва да почива на някаква форма на колаборация с ГЕРБ. Въпросът дали това е възможно и до каква степен би било резултатно - е много тежък. Аз нямам окончателен отговор", заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и уточни, че в момента няма добри варианти - има лоши, по-лоши и такива, които да направят ситуацията още по-лоша, т.е. отиване на избори.

Oще по темата

Иванов определи като позитивно наличието на разговор между политическите сили.

"Започва да ме притеснява това, че не виждам сериозен стратегически разговор за втория мандат (на ПП - б.р.). За нас първият мандат (на ГЕРБ-СДС - б.р.) не е опция. Разговор за втория мандат не е започнал, а ние ще имаме много малко време. ... Наясно съм, че ситуацията е толкова сложна, че добри решения няма и да се окаже, че няма работещ вариант за втория мандат", посочи Иванов. 

Според него тематичните мнозинства в парламента, очертали се около гласуванията за връщане на хартиената бюлетина и за даване на военна помощ на Украйна, не могат да прераснат в нещо по-трайно, защото фундаменталният проблем със сигурността на България и това, което прави невъзможно доверието между партиите и гражданите и партиите, както и това, което отваря страната към уязвимост от руско проникване, е корупцията.

"Докато тази коалиция не прерасне в коалиция на осъзнаването, че оздравяването започва с решаването на системния проблем с корупцията, тя не може да роди управление, или поне управление, в което ние да участваме", предупреди той.

Съпредседателят на "Демократична България" подчерта, че те са за "здравословна финансова рамка на държавата, която да не налива пари в инфлационния пожар и да разбира, че основното трябва да е създаване на условия за привличане на икономически инвестиции".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Златко

преди 1 година

Христо Иванов се притеснява от избори, защото може и да не влезе в следващия парламент!

49

Павел

преди 1 година

Това ще е последното учстие на ДБ в парламента. Не следващите избори са вън от народното събрание.

48

Елена

преди 1 година

Докато такива псевдо-загрижени за България партиики като ДБ и ПП са на изборите ще е така - греда след греда...

fallback