Снимка: БГНЕС
fallback

Твърдо не на всяка коалиция с ГЕРБ. Тази позиция защити пред Лора Крумова по Нова тв съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Освен това той е много скептичен, че ще има редовно правителство.

Василев определи като научна фантастика шансът третият мандат за съставяне на правителство да отиде в ДБ. Бил почти нулев предвид отношението на Румен Радев към тях. Все пак, ако попадне при тях, ще видят какво ще предложи ДБ. Василев обаче отвхърли опцията ДБ, ПП и ГЕРБ да се обединят, тъй като "Промяната" и бившите управляващи имат фундаментално разделение и смятат, че харченето на средства трябва да се промени, защото сега е непрозрачно и клиентелистко. Ако продължим така да разпределяме средства, това е безумие, настоя бившият вицепремиер.

А ако е имало вероятност ДБ да формира мнозинство, нямало Вежди Рашидов да е председател на НС, а коалицията е щяла да намери начин да излъчи кой да е подкрепен от всички сили.

ПП тепърва обмислят кого да изпратят на срещата с ГЕРБ. Василев подчерта, че никога не са отказвали да разговарят, ако е открито и публично, но само по своите 16 приоритета. "Ние сме отказвали срещи за подкрепа на правителство с разни контактни групи, срещи за 16-те политики не сме отказвали", настоя той. Срещата е договорена от Десислава Атанасова от ГЕРБ и Андрей Гюров от ПП, а Василев отрече президентът Росен Плевнелиев да има някакъв принос за това.

"Всеки се опитва да направи интрига. Времето е такова. ГЕРБ нямат мнозинство, ако имаха Росен Желязков ще да е шеф на НС, да има правителство. И като няма мнозинство, опитват да замъглят тази обстановка, за да го прикрият", смята Василев.

На въпрос за разделението в парламентарната група по различни гласувания Василев неочквано призна: "нямаме дисциплина". Но веднага уточни, че това означава - всеки има право да изразява личното си мнение. "Ние нямаме дистанционно на депутатите с копче тук - задължително "да", тук против. Политическата култура е обсъждане на базата, на което се прави вътрешно гласуване, но от там нататък всеки депутат си следва клетвата - да защити българския интерес по най-добрия начин", обясни Василев.

Според него няма разцепление в ППи нямало санкции за лично мнение. Ако имало - Александър Дунчев нямало да остане водач на листа, тъй като имали разногласия още преди изборите.

"Монолитното партийно поведение е изключително нездравословно, защото означава, че малка група хора или лидер се налага на всички останали и ги използва за ръчички", смята бившият вицепремиер. Той и Кирил Петков например гласували различно за купуването на самолети, защото имали различни виждания кога да се плати за вторите осем ф-16 - Василев искал сигурност, че при забавяне на първата доставка, няма да платим прекалено бързо вторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

toti

преди 1 година

Ако бяхте се научили да крадете и да не ви хванат,никой нямаше да прави интриги!!! Сега обещайте на ГЕРБ,поне 10 мил.и гледай колко ще ви подкрепят!!!

46

Anonymous

преди 1 година

@Ванка без танкаТо в момента изборите са си това до голяма степен. Народа гласува за който го кефи, без нзачение колко краде, даже някои се кефят на тези, че били големи тарикати...

45

Ванка без танка

преди 1 година

До ванка с танка: Ти хората по физиономиите ли ги определяш какви са? Ако това беше критерий, по който да си избираме управляващи, нямаше да правим избори, а нещо като конкурс или кастинг.

fallback