Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ ще подкрепим антикорупционния закон на ПП и на второ четене в пленарната зала. Ще подкрепим и антикорупционния закон на ДБ, изобщо ще подкрепим всички такива закони, обясни Тома Биков от ГЕРБ пред Нова тв.

По думите му 16-те точки, предложени от ПП, за да има евентуални преговори за правителство, могат да бъдат разделени на няколко части. Някои от тях, които са свързани с компенсации за тока и газа, вече били изпълнени.

По думите на народния представител част от мерките са свързани с много финансови средства. "Затова искаме един по-сериозен и експертен разговор с хора, които разбират от това", коментира Биков. "Нашите изчисления водят към това, че ако бъдат приети техните искания, това означава над 10 млрд. повече разходи в бюджета. Това не са еднократни разходи, а такива, които се правят всяка година", каза още депутатът. Според него е много лесно да се предлага увеличаване на разходите, но е трудно да се направи увеличение на приходите.

Сред тези точки е и антикорупционният закон, но Биков останал изненадан, че при разглеждането му във вътрешната комисия представителите на ПП не присъствали.

Третата група закони са свързани с доста пари, затова искаме по-експертен разговор, обясни Биков. Ако бъдат приети, ще са нужни над 10 млрд. лева повече разходи в бюджета - не еднократни, а всяка година. Това се бие с тяхното предложение, че бюджетният дефицит трябва да е под 3%, обясни депутатът. По думите му е лесно да се предлага увеличение на разходите, но е много трудно да се предлага увеличение на приходите.

За тази част от предложените законопроекти от ГЕРБ били готови да се срещнат на ниво експерти, като имат предвид Кирил Ананиев и Деница Сачева.

ГЕРБ ще настояват и за хартиени бюлетини, и за машини на изборите и всеки да гласува, както му е удобно, обясни Биков.

"Очаквам да се направи един наистина сериозен преглед и да се види с какво можем да помогнем". Така депутатът от ГЕРБ-СДС коментира взетото вчера от Народното събрание решение да изпратим военна помощ за Украйна. По думите му народните представители нямат оперативните възможности да направят преглед и да кажат кои оръжия ще са ни необходими и кои не. "Това е работа на изпълнителната власт, независимо кой е премиер и кой е министър на отбраната", допълни Биков. Той уточни, че в решението е заложено да се види каква част от въоръжението на България може да бъде заменено. Депутатът изрази надежда правителството да свърши съвестно работата си по този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase