Снимка: БНЕС

Комисията, която ще бъде съставена, ако антикорупционният закон бъде приет, ще има разследващи правомощия. Темата за целта на закона и законодателните промени коментира в студиото на Нова министърът на правосъдието Крум Зарков.

"С този закон целим да решим този въпрос за разследванията, а те са трудни, защото корупционните престъпления се разследват и доказват трудно, още по-трудни стават, когато в тях е замесено висше длъжностно лице - човек с власт. Затова и законът на ПП, и законът на Министерство на правосъдието и на МС залагат на концепция за независима от останалите органи разследваща агенция, която да разследва корупционни престъпление и престъпления по високите етажи на властта”, обясни Зарков.

Той посочи, че хората, които ще работят в тази Комисия, ще имат специални разузнавателни средства.

Още по темата
Той разграничи комисията от КПКОНПИ:

"И към момента КПКОНПИ има много широки правомощия. Въпросът е, че няма разследващи функции. Затова ние решихме да има орган с ясни компетенции и правомощия и резултат от работата му. Защото когато събирате информация, но не може да я ползвате в наказателното производство, се поставя въпросът защо я събирате", посочи Зарков.

Той допълни обаче, че тази Комисия няма да разследва главния прокурор. "Това е обект на друг законопроект. Няма да са тези хора. Ако законопроектът бъде приет, ще бъде избран съдия, който да води това разследване", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase