Снимка: БГНЕС
fallback

"Надеждата е, че ще започне разговорът по възможните промени в Конституцията, които се очакват от обществото, от европейските партньори.

Oще по темата
Основните политически сили имат концепция за реформи, ДБ беше внесла самостоятелен проект за конституционни промени в 45-ото Народно събрание. Надявам се комисията по конституционните въпроси да е форумът, в който дебатът да се развива".

Това каза пред БНР Атанас Славов, който оглави парламентарната комисия по конституционни въпроси, депутат от ДБ.

И посочи, че ще свика комисията при първа възможност - най-късно през другата седмица, като ще представи план за работа, който включва още по време на първите заседания да бъдат представени основите идеи за реформа, да се проведат консултации с НПО, с гражданското общество, с академичната общност.

"Отговорността на главния прокурор е по-широк въпрос. Отговорност по силата на Конституцията може да се търси и за системни нарушения на задълженията, на етичния кодекс, за уронване на престижа на съдебната власт. Има множество хипотези и вероятно биха били по-чести хипотези на нарушения, които не изискват наказателно разследване. За тях би следвало да има работещ механизъм за освобождаване на главния прокурор, нещо което не може да стане без промени в Конституцията".

И определи като притеснителено това, че партии, които искат да управляват, първата им институционална среща е с главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

тази

преди 1 година

пасмина от ДБ и ПП реформите им се основават единствено до смяната на Главния прокурор, некадърници, които по цял ден, от години вече лаят, та чак ни омръзва, не сме прости, реформа не се прави само с подмяна на Ваш с Наш!

6

Анонимен

преди 1 година

Главният прокурор Иван Гешев е назначен от Бойко Борисов и Делян Славчев Пеевски за да не ги разследва.

5

Анонимен

преди 1 година

И тоя ли се прави на голям умник?

fallback