Снимка: БГНЕС

"Надеждата е, че ще започне разговорът по възможните промени в Конституцията, които се очакват от обществото, от европейските партньори.

Още по темата
Основните политически сили имат концепция за реформи, ДБ беше внесла самостоятелен проект за конституционни промени в 45-ото Народно събрание. Надявам се комисията по конституционните въпроси да е форумът, в който дебатът да се развива".

Това каза пред БНР Атанас Славов, който оглави парламентарната комисия по конституционни въпроси, депутат от ДБ.

И посочи, че ще свика комисията при първа възможност - най-късно през другата седмица, като ще представи план за работа, който включва още по време на първите заседания да бъдат представени основите идеи за реформа, да се проведат консултации с НПО, с гражданското общество, с академичната общност.

"Отговорността на главния прокурор е по-широк въпрос. Отговорност по силата на Конституцията може да се търси и за системни нарушения на задълженията, на етичния кодекс, за уронване на престижа на съдебната власт. Има множество хипотези и вероятно биха били по-чести хипотези на нарушения, които не изискват наказателно разследване. За тях би следвало да има работещ механизъм за освобождаване на главния прокурор, нещо което не може да стане без промени в Конституцията".

И определи като притеснителено това, че партии, които искат да управляват, първата им институционална среща е с главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase