Все по-минимални стават шансовете за съставяне на редовно правителство в рамките на това Народно събрание. След консултациите на държавния глава с "Продължаваме промяната" голяма част от формациите са готови да водят разговори по политики, но до реален консенсус не се стига.

Христо Гаджев от ГЕРБ увери, че ще се положат всички усилия, за да се състави правителство още с първия мандат. "Въобще не говорим за втори мандат, в момента ние сме в хипотезата - като приключат консултациите за първия мандата. Вторият е много далеч във времето. Ние сме представили нашата позиция и ще видим какво ще излезе от контактните групи", коментира депутатът.

Усилията на ДПС пък са насочени към съставянето на правителство и са готови да водят разговори с всички партии, които ги поканят .

"Искаме да говорим за политики, които това правителство евентуално ще реализира, а не да се търсят лица, персони, партии, конфигурации и формули", категоричен бе Хамид Хамид.

Позицията на "Демократична България" остава непроменена - няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ.

Според Петър Петров от "Възраждане" настоящото Народно събрание ще работи само два месеца, а формацията няма да подкрепи нито един от първите два мандата.

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин коментира в Ямбол, че левицата няма да създава контактни групи, защото не се нуждаят от посредници, за да преговарят.  По думите му разговорите ще се водят на най-високо политическо равнище, с ясни приоритети и програма.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase