Снимка: БГНЕС

Предприетата от служебното правителство стъпка по закупуване на два и евентуално ремонтиране на 6 двигателя не гарантира дългосрочната експлоатация на самолетите МиГ-29, а цели осигуряването на подготовката на летателния състав на приемливо ниво до края на 2023 г. Това обясни по време на парламентарния контрол служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той обясни, че е имало първоначален отказ от страна на Полша да ремонтират двигатели, но е постигнато съгласие след изрични преговори. „В резултат от проведените срещи Полша пое ангажимент за извършването на ремонт на шест двигателя“, допълни Стоянов.

"Полското министерство на отбраната е взело решение да свали от експлоатация един самолет МиГ-29 и двигателите му да бъдат подготвени за предоставяне чрез продажба на България".

"Работи се активно по доставката на двата двигателя. В Министерството на отбраната е получена информация, че Полша ще предложи оферта и проект на договор през следващата седмица", съобщи Димитър Стоянов.

Димитър Стоянов каза, че са проведени разговори и с министъра на отбраната на Словакия относно възможността за предоставяне на двигатели, но отговорът от страна са Словакия е бил, че самолетите МиГ-29 с резервните части са предвидени за Украйна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase