Снимка: БГНЕС

Новината, че служебното правителство няма да внесе бюджет в Народното събрание е силно притеснителна. Това, което те са го подготвили, не искат да го внесат. Казват, че ще внесат единствено закон за удължаване на действието на текущия бюджет, така че бюджетът от 2022 г. да се използва и за 2023 г., заяви Асен Василев от "Продължаваме Промяната" на брифинг в кулоарите на парламента.

По думите му това сигнализира, че текущият бюджет е адекватен не само за тази, но и за догодина. Сигнализира и че всички страхове, които се насаждат за 11 млрд. лв. дефицит и 16 млрд. лв. дълг, са безпочвени.

Ако се отчетат тези 4 млрд.лв. допълнителни приходи и не се направи увеличаването в капиталовата програма от 3 млрд. лв., а останем на текущата, това означава, че догодина дефицитът би бил 2%, пресметна Василев. В тези 2% са заложни всички приети през тази година политики.

"Отговорно нещо в момента е служебният кабинет да внесе бюджета, НС да приеме бюджет, защото кризите не ги интересува дали служебното правителство смята има или няма право", подчерта Василев и уточни, че бюджет може да бъде внесен единствено от Министерския съвет и това е единственият начин да има такъв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase