Снимка: БГНЕС

Справедливостта възтържествува и поредната заповед на бившия министър на спорта Радостин Василев падна, похвалиха се от Автомобилната Федерация на България.

Ето какво какво съобщиха от АФБ:

"Решението му да издаде лиценз на БФАС бе отменено от министъра на спорта Весела Лечева, след като преди почти два месеца със свои решения Административния съд и Върховния административен съд спряха изпълнението на заповедите за отнемане на лиценза на Автомобилна Федерация на България и предоставянето на лиценз на БФАС. От Министерство на младежта и спорта поискаха официален отговор от Международната автомобилна федерация /FIA/ за носителя на правата за провеждане на автомобилни състезания у нас и в отговор бе потвърдено, че права във FIA има само Автомобилната Федерация на България. Това означава, че лиценза на БФАС е незаконно издаден в нарушение на чл. 21, ал. 1, т. 6 от Закона за Спорта.

Във вчерашния ден министър Лечева отмени заповед № РД-10-2/13.07.2022 на предшественика си Радостин Василев за издаване на лиценз на БФАС и върна лиценза на Автомобилната Федерация на България. Така приключи една петмесечна сага, която нанесе сериозни щети на автомобилния спорт.

Също незаконосъбразно бившият министър разпореди заличаването на 55 клуба от регистъра на ММС, с което проваля тяхната дейност и заложени мероприятия.

Според Автомобилната Федерация с действията си Василев успял да провали автомобилния сезон и българските пилоти основно се състезаваха в чужбина. Много традиционни събития и състезания пропаднаха и клубовете с техните състезатели ще си търсят правата по съдебен път.

"Настоящата ситуация обаче обърква състезатели, спонсори и организатори и ще са необходими поне две години спортът да влезе отново в ритъм. Видно ексминистър Василев във всички тези действия не е зачел буквата на закона, а развява лозунга „Борим се с мафията“. Но, със сигурност, във всички негови действия основната му цел е да обслужва лични интереси на бившия съветник на Кирил Петков по спортните въпроси Димитър Илиев.", смятат от АФБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase