Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За трети пореден ден депутатите ще се занимават с въпроса кой да е председателят на 48-ото НС. Два поредни дни те не успяха да се справят със задачата. До патовата ситуация се стигна, след като още в първия работен ден кандидатите на ГЕРБ Росен Желязков и на ПП Никола Минчев не успяха да съберат нужната подкрепа. В четвъртък двете най-големи парламентарно представени политически сили оттеглиха кандидатурите си. Така се стигна до избора между Йордан Цонев от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП. Нито един от двамата обаче също не получи достатъчно гласове „за“. Завъртя се и името на Вежди Рашидов, който е най-възрастният депутат. Той пък сам оттегли номинацията си.

Още по темата

Заради създалата се ситуация продължават неяснотите около контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС, която трябва да преговаря с останалите парламентарно представени партии.

Първоначално за днес имаше насрочени разговори, но заради блокиралата работа на парламента процедурата се бави.

Вчера единият от двамата излъчени медиатори – Росен Плевнелиев – обяви нов график за срещите, като писмен отказ до момента са изпратили само от „Продължаваме промяната” и от БСП, но реално повечето партии обявиха, че няма да разговарят с ГЕРБ.

Единствено ДПС и „Български възход” са склонни на някакви дебати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase