Снимка: БГНЕС
fallback

Вчера първото заседание на новото НС започна с прецедент, защото партиите не можаха да изберат председател на Народното събрание. На балотаж Росен Желязков от ГЕРБ и Никола Минчев от "Продължаваме промяната" не успяха да съберат нужните гласове на два пъти. В търсене на решение снощи от "Демократична България" предложиха да има ротационно председателство, а от ГЕРБ казаха, че са съгласни. По-късно обаче "Продължаваме промяната" оттеглиха кандидатурата си.

Днес ще бъде направен нов опит за избор, като ПП заявиха, че няма да гласуват в подкрепа на Желязков.

Преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров очаква всичко от днешното заседание.

"От ПП снощи не дадоха крачка назад, само оттеглиха кандидатурата си. Може да очакваме още две кандидатури. "Демократична България" и "Български възход" все още не са излъчили кандидат", заяви той пред bTV.

Киров каза, че може да се очаква да бъдат вкарани и други похвати с играта на кворум.

"Нашата парламентарна практика и парламентарният правилник имат странно разбиране за това кой присъства и кой отсъства в залата. На следващо място този среден бутон на пултовете за гласуване "въздържал се". От какво се въздържат?", попита той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Жебок

преди 1 година

Айде, затваряйте тоя парламент! Тъй или иначе ще стане това, което съм ви писал още преди 2 месеца - Ялови избори тези, а вероятно и следващите... Да спестим малко време и към юни-юли 2023 да си направим свястно редовно правителство! Тъй - в оптимистичен план... че може и по-късно през 2023 г. да стане или направо - през 2024 )))

3

Анонимен

преди 1 година

Нали Славчо имаше намерение да взима пълната власт.А изпадна последен.Къде са му доверието на хората за което той твърдеше до последно.Че бутне ли правителството ще го очаква мнозинство в парламента и първо място.

2

Анонимен

преди 1 година

Абе що коменрарите са блокаж???

fallback