Снимка: БГНЕС
fallback

От Министерството на външните работи (МВнР) публикуваха позиция по повод скорошни публични изявления относно Северна Македония. В нея се казва, че България винаги се е стремяла към утвърждаване и задълбочаване на приятелството и добросъседството в отношенията със Северна Македония, като страната ни инвестира много усилия за реализирането на тази цел през последните години.

В тази връзка Министерството на външните работи отново подчертава, че всякакви публични изказвания, които обиждат или провокират другата страна, са абсолютно неприемливи. Те не представляват официалната позиция на българската държава и опити да бъдат представени като такава са некоректни и знак на недобронамереност, се казва в позицията.

Независимо от множеството провокации срещу България и особено срещу българите в Северна Македония през последните месеци, считаме такъв говор за недопустим и изключително контрапродуктивен. Подобни изявления не са в интерес на българите в Северна Македония. Те отклоняват общественото внимание от справедливия и легитимен стремеж на българската общност за равни граждански права, особено за свободно сдружаване и отстояване на културно-историческото им наследство, се казва в позицията.

От МВнР призовават, в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., политиците и обществениците и от двете страни на границата да насочат своите усилия и послания към подпомагане на процеса за възстановяване на доверието и утвърждаването на добросъседски отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

До Булгур

преди 1 година

Пак ще си напиша коментара. Чети д-р Г анчо Ценов и Павел Серафимов. Те описват истинската българска история. Един народ сме и сме наследници на най-старата цивилизация в света. Спрете с лъжите за татарите, защото нагнетяване ненужно напрежение между две съседски държави.

18

Анонимен

преди 1 година

Ако не си изкарал абсолютно задължителният курс по ибрикчиство и национално предателство с пълно отличие нямаш никакъв шанс за кариерно развитие

17

Бул гур

преди 1 година

Не само съм бил в Скопие и съм брал срама на доста българи в Македониа,но съм бил и то трайно и истински социализиран в много други държави по света. Ако ми препоръчваш да чета нашата измислена история,вярвай ми чел съм е,и най вече съм разбрал колко сме добри да създаваме история от това което ни се иска,а не което е било и е истина.

fallback