Снимка: БГНЕС
fallback

Няма конституционна, а политическа пречка при избора на председател на НС. Дори парламентът да няма избран председател, това не пречи президентът да стартира процедурата по член 99 за съставяне на кабинет. Това заяви в студиото на „Денят на живо” по NOVA News докторът по Конституционно право Борислав Цеков.

"Първият работен ден на депутатите може да продължи толкова, колкото е необходимо.

Oще по темата
След като няма политическа зрялост, няма съзнание за отговорността и уважение към избирателите – очевидно всичко е възможно. От гледна точка на Конституцията, трябва да припомним, че изискването председателят да бъде избран още на първото заседание винаги е съществувало. Още от Търновската конституция. При Седмото Велико народно събрание обаче избраха председател от третия път. Няма конституционна пречка при така създалата се ситуация – неспособност на депутатите да изберат председател, ако това се проточи -  НС да започне да функционира", подчерта Цеков.

По думите му под конкретния запис в правилника, а именно, че  парламентарните групи се обявяват от председателя на НС, стоят по-важни и по-големи неща, изяснени в конституционната теория. „Има принцип на непрекъсваемост на държавното управление. Не може проблеми на вътрешното структуриране на НС, което вече е избрано,  което има депутатски корпус, който вече е положил клетва и встъпил в длъжност, да стават причина за блокиране работата на законодателната власт”, категоричен е той.

Цеков обясни, че няма конституционна пречка за създаването на парламентарните групи. „Има политически пречки, Политическите партии започват да си съчиняват процедурни пречки – къде от незнание, къде умишлено,  за да оправдават собствената си неспособност да водят диалог и да намерят решение”, подчерта Цеков. И допълни: „Може да се изберат заместници. Би било екстравагантно, но е възможно. Това са въпроси на вътрешната организация. Те не засягат Конституцията. След като не могат да се съгласят за председател – Конституцията е дала решение, а именно, че заседанието се води от най-възрастния депутат. Парламентарната техника на спиране на часовника е позната и у нас, и в чужбина и те я приложиха. И ако не ги е срам – това първо заседание може да продължи и един месец. Но конституционна пречка парламентът да не функционира, защото не е избран председател – не съществува и не трябва да се допуска”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Ученика

преди 1 година

Видя се, че политиците ни стават само за дърва за огън...

4

До 5

преди 1 година

Добро предложение!!! Но нама кой да го чуе. Никой Не иска да управлява зимата.

3

О хо хо

преди 1 година

Да ИЗБЕРАТ ЗАМЕСТНИЦШ ОТ ВСИЧКИ ПГ И ТЕ ДА СЕ РЕДУВАТ. БЕЗ ПРЕДСЕДАТЕЛ.ТАКА И ТАКА ПРИКЛЮЧВА ДО 3 МЕС МАКС!!!НС ДА МОЖЕ ДА РАБОТИ!

fallback