Снимка: НОВА
fallback

Цената на газа е ниска, защото газохранилищата се запълниха, но това се случи на високи ценова равнища. Когато сега започваме да черпим от тях, миксът ще се оскъпява през зимата. Излишъкът в бюджета ще бъде стопен много бързо. Цената на енергоресурсите ще продължи да е относително висока.

Oще по темата
Това заяви икономистът Кузман Илиев за Нова Нюз.

По думите му Китай спира да продава петрол, а САЩ ще иска ограничение на втечнения газ. "Инвестициите са замръзнали, не съм оптимист, че има достатъчно стоки, че да свалим инфлацията. Има и вътрешни фактори за нея, за които са виновни политиците. Например дефицитът, който когато е захранван с външен дълг, значи, че това са външни пари, вкарани в нашата система. Не е устойчиво текущите разходи да се финансират с дълг. Компенсацията е временно решение. Свръхпечалбите на енергийните дружества са важни за реинвестиция в системата", подчерта той.

Според икономиста Георги Ангелов много от двигателите на инфлация започват да изчезват - петролът, природният газ. "Цената им намалява и това ще е устойчиво. Изключението от ембаргото за внос за петрол също може да донесе полза. Тези неща дават възможност да видим края на инфлацията", смята експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Въобще нямам

преди 1 година

съмнения,че ще похарчите излишъка! Даже и дефицит ще направите и нови заеми ще теглите, а народа ще рови в кофите с ***!!! Продажници!

3

Интересно

преди 1 година

имали Милиарди Излишък, а Всяка Седмица - Нов Заем Взимат?!

2

Анонимен

преди 1 година

Каквито са ни икономистите такава ни е и икономиката,ужким много разбират,все купешки думи използват а пък резултатът плачевен...

fallback