Броени часове остават до началото на 48-ия парламент. На този етап все още не е ясно дали ще бъде излъчено редовно правителство. Преди това обаче депутатите ще трябва да изберат председател на Народното събрание, а номинираните са вече четирима.

Изборът ще определи и какви са възможностите за осигуряване на мнозинство, което евентуално да подкрепи и правителство. Според всички обаче това няма да е лесна задача.

Още по темата
"Няма смисъл да се опитваме да правим правителство, което няма да е подкрепено, след това втората партия да се опитва, а след това да се залъгваме евентуално и с трети мандат. След като първите две партии не могат да поемат отговорност, няма как да има стабилност", смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Престиж е всяка партия да има предложение за председател. Оптимист съм да се избере, но всички сигнали вървят към 49-и НС", коментира Манол Генов от БСП.

Шансът за коалиция между първата и втората политическа сила става все по-малък. Въпреки че подобна опция се появи след изказване на Кирил Ананиев от ГЕРБ, лидерът Бойко Борисов отхвърли вариант, в който партията би подкрепила правителство с мандат на "Продължаваме промяната".

Въпреки това Борисов отново потвърди, че са готови на компромиси в името на държавата. Най-желаният партньор на ГЕРБ - "Демократична България" обаче също не дава индикации за съвместна коалиция

ДБ са категорични, че ще подкрепят Никола Минчев за председател на парламента и няма да имат свой кандидат. А от "Български възход" смятат, че председател на НС трябва да е излъчен от най-голямата парламентарна сила.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев, Борислава Алексова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase