Снимка: Bulgaria ON AIR

Един от най-горещите въпроси преди първото заседание на НС се оказа дали да присъства руския посланик Елеонора Митрофанова и дали да има видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски.

Според бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и кмет на район "Средец", не е правилно Митрофанова да бъде канена.

"Не я каните и толкова, приключвате въпроса. Не е правилно Митрофанова да бъде там, не я каните. Хубаво, че не сте я изгонили, но я забравете тази персона", призова той пред Bulgaria ON AIR и коментира и поканата към Зеленски:

"Добра идея е, няма значение дали на това заседание или на друго ще бъде поканен, трябва да стане както в много други държави по света. Не сме ние, които определяме програмата на президента Зеленски. Какъв е този диспут на негов гръб, все едно той стои на вратата и потропва с крак дали партиите ще се съгласят. Това е принизяване, грешно е отношението към темата. Решава се, урежда се с неговия екип, дали ще е на откриването, на втория, третия ден".

Трайков коментира и акцията по свалянето на украинското знаме от фасадата на Столичната община.

"Там един неуравновесен човек се опита да заслужи включването си в новото превъплъщение на една и съща екстремистка група, маскирана като партия. Преди време, когато бях министър, изразих мнение, че за влизане в парламента трябва да има образователен ценз. Не съм бил прав. Те са там, защото представляват народа, какъвто народът - такива и представителите му", заяви още той в студиото на "Денят ON AIR".

А като въпросът на въпросите определи този дали в България ще има правителство. По думите му, ако всички са с нагласата, че се отива на следващи избори, то те работят в тази посока. Не видя нищо драматично в продължаващо управление от служебно правителство.

"С по-голяма вероятност е сценарият за нови избори. На фона на това партиите преценяват ходовете си с оглед на позициите си, когато има нещо стабилно.

За щастие в момента няма особено значение за икономиката и енергетика - енергетиката си е добре, радва се на огромните цени, икономиката се радва на компенсациите. Искат работодателите 250 лв. за мегаватчас, сега като се оказа 160 лв. - ще си свалят цените на стоките и услугите ли?", попита бившият енергиен министър

Трайков обясни как се оказа, че България е купувала азерски газ за 150 евро, продавала го е за 2 евро.

"Това са количества, които ние е трябвало да купим и да платим, но не е имало как да пренесем, останали са в Гърция. Когато не можем да ги пренесем, струват 0 евро и са ни дали 2 евро символично. Това е чиста некадърност, трябва да им ги удържат от заплатите тези 9 млн. евро загуби за страната. Това е все едно да купите тирове с черен хайвер, да изключите хладилниците и той дас е развали. Кой ще е виновен?", коментира Трайков.

Той видя резон в предложението за изравняване на цените на разходите за парно, газ, ток.

"Ако стане скъпо да ползваш газ, а токът е евтин - това няма да го понесе системата. Голяма грешка е, че мрежата остава неглежирана, а всички стимули отиват във ВЕИ-тата", каза още ексенергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase