На 19 октомври президентът Румен Радев свиква първото заседание на 48-ото Народно събрание. На него трябва да бъде избран и новият председател на парламента. Кой ще бъде новият парламентарен лидер?

"Аз съм "за" Росен Желязков, не мисля, че е взето решение. Днес го научих от медиите. Ще имаме среща на парламентарната група и там ще бъде обсъждан този въпрос. Не мисля, че има човек с по-голям административен опит и с по-голяма експертиза в Народното събрание. Може би Томислав Дончев донякъде", каза депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Той сподели, че с удоволствие би подкрепил кандидатурата на Желязков.

"Право е на първата политическа сила да предложи председател на Народното събрание, винаги е било така. Г-н Никола Минчев го гласувахме с пълно единодушие. Такъв е принципът и практиката. Ако ГЕРБ предложи Росен Желязков, не мисля, че може да има по-добро предложение в целия парламент. За нас най-важното нещо в момента е да видим дали може да се водят разговори с всички политически сили, ако могат да се водят разговори - рано или късно ще се стигне до име на премиер", допълни Чолаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали има желание за разговори с "Продължаваме промяната" и "Демократична България", той отговори: "Тях ги притеснява, че ако ние започнем разговори, по която и да е тема, много бързо обществото ще види, че ние по даден въпрос може да постигаме консенсус. Не бива да се говорят тежки думи и не бива да се поставят условия, които са меко казано унизителни за другата страна, защото ако продължим с това всеки да поставя условия на другия - няма да стигнем доникъде."

Народният представител е категоричен, че ако не се стигне до разговори - отиваме на избори.

"Миналата година първата партия, която се пробва да се блъсне в ГЕРБ, беше "Изправи се, ние идваме". Те се разбиха. След това дойде втората вълна - ИТН, блъснаха се и се разбиха. Сега същото упражнение го опитват и от "Продължаваме промяната". Ще се блъскаме толкова пъти, колкото те поискат. "Продължаваме промяната" имаха историческия шанс в началото на 47-ия парламент, когато бяха първа политическа сила, да протегнат ръка на ГЕРБ, но го изпуснаха", добави Радомир Чолаков.

По думите му Кирил Петков, Асен Василев и Венко Сабрутев смятат, че са големи тарикати.

"През цялото време говорим за съвсем различно нещо. Това, което ГЕРБ ще покаже сега, е този нов стил на управление, който всички очакват да видят - консенсус и широко мнозинство по най-важните въпроси на българското общество. Тук не става да създаваме коалиции и да се сочим с пръст. Ситуацията е достатъчно критична, така че ще се види кои са политическите сили, които имат политическата отговорност към обществото и дългосрочни намерения за управление", подчерта депутатът.

И категорично заяви, че няма да има коалиции нито с ДПС, нито с "Възраждане".

Вижте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase